Sałatka z cukinii

Ocena:

4.49 (180)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z cukinii skrywa w sobie pyszne i zdrowe warzywa wymieszane z serem feta. Całość polana jest orzeźwiającym, lekkim sosem, który powstaje na bazie oliwy i soku z cytryny. Danie podajemy zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsnych potraw.

Składniki:

  • cukinia  1 szt.

  • czosnek  1 szt.

  • oregano  4 g

  • rukola  50 g

  • pomidor  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • feta  100 g

  • oliwa z oliwek  40 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sałatka z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Pomidory myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Cebula: zdejmujemy z niej łupinę, dzielimy ją na 4 części. Do przygotowania potrawy potrzebujemy tylko jednej ćwiartki, którą kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 3:

    Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy ją w słupki i polewamy oliwą. Rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy na nią cukinię i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną Warzywo odkładamy do miski. Łączymy je z czosnkiem oraz oregano.

  • Krok 4:

    Sos sałatkowy: oliwę wlewamy do małej miseczki. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, niewielką ilość soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Sałatka z cukinii: rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Dodajemy pomidory, cebulę, cukinię oraz kostki sera feta. Całość polewamy sosem.

Porady

  • Sałatka z cukinii to świetny pomysł na śniadanie lub lekki posiłek. Rewelacyjnie sprawdzi się jako smaczny dodatek do mięsnych dań obiadowych.
  • Jeśli nie przepadamy za ostrym zapachem i smakiem cebuli, możemy zastosować jeden prosty trik. Wystarczy obrać ją, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywo, a na końcu dodajemy do sałatki.
  • Do sałatki możemy dodać czarne oliwki. W konsekwencji uzyskamy sałatkę grecką z cukinią.
  • Najlepiej smakuje z pomidorami. Polecamy wybrać malinowe.
  • Rukolę z powodzeniem zastąpimy sałatą lodową, rzymską, a nawet roszponką.
  • Do przygotowania sosu sałatkowego polecamy użyć oliwy z pierwszego tłoczenia, extra virgin. Jest wysokiej jakości, ma głęboki smak i zapach. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z cukinii – z czym możemy ją podać?

Sałatka z cukinii jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również zdrowa. Stanowi ona wyśmienity dodatek do potraw. Ponadto świetnie sprawdzi się także jako samodzielne danie. Możemy podać ją z:

  • pieczywem – najczęściej sięgamy po chleb, bułkę lub bagietkę,
  • mięsem – rewelacyjnie sprawdzi się zarówno to pieczone, smażone, jak i grillowane,
  • grzankami – do ich przygotowania warto wykorzystać kilkudniowy chleb. Należy go pokroić, skropić oliwą oraz posypać ulubionymi przyprawami. Na końcu wstawiamy pieczywo do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 5 minut.

Sałatka z cukinii – co możemy do niej dodać?

Sałatkę z cukinii możemy dodatkowo wzbogacić o:

  • jajko – wystarczy, je ugotować, a następnie pokroić na ćwiartki. Składnik ten sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca,
  • ogórek – myjemy go, osuszamy i kroimy w plasterki. Na końcu układamy go na rukoli z pozostałymi warzywami,
  • liście oregano lub bazylii – rewelacyjnie wzbogacą aromat potrawy,
  • natkę pietruszki – skrywa ona w sobie wiele cennych witamin z grupy A, B oraz C. Myjemy ją, osuszamy, a na końcu drobno siekamy. Natkę pietruszki bez problemu zastąpimy koperkiem lub kolendrą,
  • paprykę – w zależności od własnych preferencji można wybrać tę słodką lub ostrą. Przed dodaniem do sałatki, należy usunąć z niej gniazdo nasienne, a następnie pokroić warzywo w podłużne paski.

Jak zrobić sałatkę z surowej cukinii?

Sałatkę bez problemu zrobimy na bazie surowej cukinii. W takiej sytuacji polecamy wybrać młode warzywo, które cechuje się bardzo delikatną skórką. W przypadku tego starszego należy pamiętać, żeby je obrać. Cukinię kroimy w paski bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy ją oliwą wymieszaną wcześniej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Całość posypujemy suszonym oregano. Na końcu łączymy warzywo z pozostałymi składnikami.

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia to delikatne w smaku warzywo, które możemy wykorzystać do przygotowania:

  • cukinii faszerowanej – skrywa w sobie duże ilości warzyw oraz mozzarellę. Całość zapiekana jest w pomidorowym sosie,
  • placków z cukinii – są niesamowicie smaczne i chrupiące. Stanowią one świetną alternatywę dla popularnych placków ziemniaczanych. Podajemy je w towarzystwie jogurtu lub sosu czosnkowego,
  • pasztetu z cukinii – to ciekawa propozycja dla wszystkich osób unikających mięsa,
  • ciasta czekoladowego z cukinią – wyróżnia się wyjątkowo głębokim smakiem oraz delikatną konsystencją. Z pewnością zachwyci wszystkie osoby, które dbają o swoją figurę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne