Ryba po bałkańsku

Ocena:

4.52 (191)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ryba z papryką to coś przepysznego. Przygotujcie ją po bałkańsku, a zapewniamy, że po obiedzie talerze będą puste!

Składniki:

  • pstrąg  1 kg

  • sok z cytryny  30 ml

  • olej  45 ml

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • czerwona papryka  3 szt.

  • pomidor  2 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • kostka rosołowa  1 szt.

Ryba po bałkańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rybę myjemy, patroszymy, przecinamy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paseczki. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w krążki. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Natkę myjemy, osuszamy, kilka gałązek odkładamy, resztę siekamy.

  • Krok 2:

    Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, dodajemy olej, mieszamy, wlewamy do brytfanny. Rybę i warzywa układamy w brytfannie, posypujemy natką. Wstawiamy na 40 min, do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: ryba ze szpinakiem w sosie serowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne