Rolada z kurczaka z pieczarkami

Ocena:

4.42 (177)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Rolada z kurczaka z pieczarkami to wyśmienite połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego. Sprawdzi się zarówno podczas niedzielnych i świątecznych spotkań z rodziną, jak i innych imprez okolicznościowych. Można ją podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek do pieczywa – w obu wersjach smakuje fantastycznie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na roladę z piersią z kurczaka, która posmakuje domownikom i gościom.

Składniki:

  • filet z kurczaka  1000 kg

  • pieczarki  500 g

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  10 g

  • pieprz  6 g

  • olej  10 ml

Rolada z kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: filet z kurczaka oczyszczamy z błonek. Następnie rozcinamy go wzdłuż na plastry, delikatnie je rozbijamy, nacieramy mieszanką przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu i układamy na foli spożywczej.

  • Krok 2:

    Farsz do rolady z kurczaka: cebulę obieramy i siekamy na drobno. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go, dodajemy cebulę, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pieczarki, sól i pieprz do smaku. Smażymy do odparowania.

  • Krok 3:

    Zawijanie rolady drobiowej: farsz układamy na środku mięsa, formując z niego podłużny pas. Całość szczelnie zawijamy. Gotową roladę owijamy folią spożywczą, dość ścisło – tak, żeby mięso dobrze zamknęło farsz. Wsadzamy do lodówki na godzinę.

  • Krok 4:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 200 stopni Celsjusza.

  • Krok 5:

    Pieczenie: po upływie godziny wyjmujemy mięso z lodówki, odwijamy je z folii, natłuszczamy olejem, żeby nie wyschło w czasie pieczenia. W razie potrzeby obwijamy bawełnianym sznurkiem lub zabezpieczamy przy pomocy wykałaczek. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około godzinę.

  • Krok 6:

    Podanie: gotową roladę z kurczaka z pieczarkami jemy na obiad z ziemniakami w towarzystwie lekkiej sałatki lub innych, ulubionych dodatków. Możemy też zostawić ją do wystudzenia i zjeść na zimno na kanapce lub jako przystawkę.

Porady

  • Tym samym nadzieniem możemy nafaszerować całego kurczaka – będzie to świetna i oryginalna propozycja na świąteczny obiad lub na przystawkę.
  • Jeśli przygotujecie pieczoną roladę z kurczaka z pieczarkami w większej porcji, na drugi dzień możecie ją odgrzać lub podawać na zimno – jako smaczny dodatek do kanapek lub sałatki.
  • Przechowywana w lodówce, rolada z drobiu zachowa świeżość przez co najmniej 3 dni. Można ją również zamrozić.
  • Roladę z kurczaka z pieczarkami można wzbogacić o dodatek sera, który dodajemy do farszu. Może to być ser twardy lub mozzarella bądź feta.
  • Jeśli lubicie rolady z kurczaka z serem, to polecamy zrobić dodatkowo placek serowy, w który zostanie zawinięte mięso. Do jego przygotowania wystarczą jajka, starty ser, majonez i ulubione przyprawy. Ciasto podpiekamy przez 20 minut w piekarniku.
  • Zdarza się, że rolada z kurczaka z piekarnika zaczyna się za mocno przypiekać – wystarczy przykryć ją pokrywką żaroodporną lub papierem do pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rolada z kurczaka z pieczarkami – sposoby przygotowania

Sposobów na to, jak zrobić roladę z kurczaka jest całe mnóstwo – można ją przyrządzić zarówno na bazie całej tuszy, jak i gotowych filetów. Niektórzy pieką ją w piekarniku i ta metoda jest najpopularniejsza. Wystarczy wsadzić mięso do piekarnika, nie trzeba go pilnować, a w czasie pieczenia można zająć się przygotowaniem dodatków.

Tak przyrządzone mięso można również udusić, musimy od czasu do czasu do niego zajrzeć, żeby sprawdzić czy się nie przypala. Tu trzeba dodatkowo zrobić płyn, w którym będzie się gotowała rolada. Sprawdzi się bulion warzywny lub mięsny. Alternatywą jest gotowanie na parze. Spotyka się też wersję smażoną. Wtedy warto dodatkowo obtoczyć ją w panierce z jajka i bułki tartej lub z dodatkiem pokruszonych płatków kukurydzianych.

Rolada z kurczaka – różne nadzienia

Rolady drobiowe mogą się od siebie różnić również rodzajem dodanego do nich farszu. Możliwości jest wiele i bez problemu można wybrać zestaw, który najbardziej odpowiada naszym preferencjom smakowym. Poniżej kilka propozycji na mięso zawinięte z:

  • duszonym szpinakiem ze śmietaną - dodatkowo można dorzucić fetę, wtedy nie musimy już dodawać soli do farszu,
  • podsmażonymi leśnymi grzybami - w sezonie wybieramy świeże, mogą to być podgrzybki lub kurki, poza nim sprawdzą się też suszone - trzeba je wcześniej namoczyć.
  • pokrojoną w kostkę szynką lub boczkiem, który polecamy wcześniej podsmażyć z cebulką,
  • pastą na bazie serka kremowego - warto wzbogacić go o czosnek i zioła
  • pomidorami suszonymi - mogą być same lub z cebulką i fetą. Do tego zestawu pasują też kapary, oliwki i pieprz marynowany,
  • papryką - świeżą, pokrojoną w kostkę lub paski. Jeśli mamy więcej czasu warto ją wcześniej upiec, takie danie będzie zdecydowanie bardziej aromatyczne,
  • ziołami - wybieramy ulubione świeże zioła, możemy użyć mieszanki. Odpowiedni będzie też posiekany koperek i natka pietruszki,
  • jarzynami - robimy farsz z marchewki, pietruszki, pora i selera.

Fanom niecodziennych połączeń smakowych z pewnością zasmakują roladki z suszonymi morelami lub z tartym serem żółtym. Inną ciekawą propozycją jest dodanie do mięsa mieszanki żurawiny i posiekanych na drobno pistacji. Polecamy też spróbować dania w wersji z farszem na bazie gruszek, gorgonzoli, siekanych orzechów włoskich, kaparów i suszonego tymianku.

Z czym podawać roladę z kurczaka z piekarnika?

Rolada z kurczaka z pieczarkami smakuje świetnie bez żadnych dodatków. Jednak, by danie było bardziej sycące, warto podać ją w towarzystwie:

  • lekkiej sałatki - wystarczy miks sałat, pomidorki i sos winegret
  • delikatnego puree warzywnego - możemy postawić na ziemniaczaną klasykę lub inne warzywne dodatki,
  • domowe frytki z piekarnika - z ziemniaków, batatów lub selera korzeniowego,
  • ryżu na sypko lub smażonego z dodatkami,
  • kaszy - pasuje każdy rodzaj.
  • pyz, kopytek lub klusek śląskich.

Polecamy też spróbować rolady z kurczaka na zimno – stanowi ona świetny składnik domowych kanapek. Wystarczy pokroić ją na cienkie plastry i ułożyć na kromce świeżego chleba posmarowanego masłem. Dobrze komponuje się też ze smakiem ostrej musztardy. Schłodzoną i pokrojoną roladę z kurczaka można też podawać na imprezach okolicznościowych jako element tak zwanej zimnej płyty.

Smak mięsa dodatkowo podkreśli odpowiednio dobrany sos. W zależności od użytego do rolady farszu, można sięgnąć po sos:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne