Zdjęcia i stylizacja: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz gotowaniezpasja.pl
Ocena:
4.52
(179)
35 min.
dla 4 osób
Pulpety z mięsa mielonego z szynki i dodatku kaszy gryczanej palonej w aksamitnym sosie z pieczarek, borowików, rozmarynu i śmietany. To prosty, a jednocześnie bardzo smaczny i oryginalny obiad.
Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
200 g mrożonych borowików
600 g pieczarek
4 łyżki masła
sól, pieprz
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
250 g mięsa mielonego z szynki
250 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
jajko
2 łyżki bułki tartej
łyżka musztardy jałowcowej
3 łyżki oleju
Pulpety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Siekamy także listki świeżego rozmarynu.
Borowiki rozmrażamy, osączamy, kroimy w plasterki. Pieczarki czyścimy, tniemy w plasterki. Rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, szklimy. Dokładamy borowiki i pieczarki, posiekany rozmaryn, szczyptę soli; smażymy aż wyparuje woda – 7–9 min na wolnym ogniu.
Do grzybów dodajemy śmietanę i mąkę. Stale mieszając, podgrzewamy przez 3–4 min, przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso wyrabiamy z ugotowaną kaszą, jajkiem, bułką tartą, musztardą oraz solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy pulpety. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 3–4 min z każdej strony. Podajemy gorące, na gorącym sosie grzybowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017