Podpłomyki

Ocena:

4.45 (198)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Podpłomyki to proste placki z mąki i wody. Są chrupkie, a jednocześnie miękkie i delikatne w środku. To dobrze znane wspomnienie z dzieciństwa, a także jeden z najstarszych rodzajów chleba. Sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego jadłospisu lub przekąska na imprezę. Przepis jest banalnie prosty – podpłomyki z patelni zrobicie w kilka minut, z trzech prostych składników, które każdy ma w domu. 

Składniki:

  • mąka  300 g

  • woda  250 ml

  • sól  3 g

Podpłomyki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na podpłomyki: rozpuszczamy sól w ciepłej wodzie i wlewamy ją do miski z mąką. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wyrabiamy rękami na gęste, miękkie, lekko klejące się ciasto.  

  • Krok 2:

    Formowanie placków: podsypujemy blat mąką. Dzielimy ciasto na 12 kawałków. Rozwałkowujemy je na okrągłe, cienkie placki.

  • Krok 3:

    Smażenie: kładziemy porcję chlebka na rozgrzanej, suchej patelni. Podpiekamy, aż na jego powierzchni pojawią się brązowe plamki – zajmie to nie więcej niż 1 minutę na każdą stronę. Przekładamy gotowy podpłomyk na drewnianą deskę. Powtarzamy czynność, aż uprażymy wszystkie placki.  

Porady

  • Jak zrobić podpłomyki na patelni, żeby wyszły miękkie i elastyczne? Dodajmy do mąki wrzątek. Zaparzone ciasto na początku trudno jest wyrabiać dłońmi, ponieważ jest bardzo gorące. Wymieszajmy je wstępnie łyżką. Można też użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego.  
  • Danie można przygotować z dowolnej mąki. Żeby miało więcej wartości odżywczych, warto używać produktów pełnoziarnistych. Osoby, które unikają glutenu, mogą zrobić placki na bazie mąki kukurydzianej
  • Przepis na podpłomyki można nieco zmodyfikować i dodać do ciasta różne przyprawy i zioła, takie jak tymianek, czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi. Kiedy przygotowujemy domową pizzę z sosem pomidorowym, świetnie sprawdzi się oregano lub bazylia. 
  • Chlebek najlepiej podawać od razu, kiedy jest jeszcze ciepły, ale można go też zachować na później. Kiedy placki całkowicie wystygną, zawińmy je w papier śniadaniowy, a następnie w folię spożywczą. Tak przechowywane zachowają świeżość przez co najmniej 2 dni. 
  • Można również przygotować podpłomyki z piekarnika. Wystarczy wyłożyć blachę pergaminem, umieścić na niej chlebki i piec je przez około 10–15 minut w temperaturze 180°C. Jeśli używamy funkcji grill, przekręćmy je po kilku minutach na drugą stronę.    
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym się je podpłomyki? 

Podpłomyki z patelni, piekarnika lub grilla to rodzaj pieczywa, możemy więc jeść je tak samo jak chleb. Świetnie smakują posmarowane różnymi pastami kanapkowymi. To doskonały dodatek do hummusu. Tradycyjny, przaśny chlebek sprawdzi się, kiedy szukamy akompaniamentu dla mięs z sosami, gulaszu, leczo z kabaczka, gęstych zup lub sałatki. Planując przekąski na imprezę, zdecydowanie warto sięgnąć po podpłomyki. Przepis na smaczne i ciekawe danie zawsze jest w zasięgu ręki. Placki można serwować z takimi dodatkami jak: 

  • serek śmietankowy, szynka i jajko – to świetna propozycja na smaczne i pożywne śniadanie. Innym pomysłem na rozpoczęcie dnia jest podpłomyk z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.  
  • wędzony łosoś i rukola – ułożone na pszennym placku na pewno spodobają się gościom na przyjęciu lub rodzinnym spotkaniu. Doskonale pasują tutaj także plastry zielonego ogórka i świeży koperek. 
  • grzyby – latem i jesienią najlepiej sprawdzą się delikatne kurki. Można je połączyć z wędzonym serem. Podpłomyki z grzybami leśnymi lubią się także z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem.     
  • szynka parmeńska i burrata – prawdziwa uczta we włoskim stylu na tradycyjnym słowiańskim placku. Delikatny kremowy ser idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem dojrzewającej szynki i chrupiącym podpłomykiem.    
  • pomidorki koktajlowe i feta – coś dla miłośników greckiej kuchni. Chlebek warto posypać oliwkami kalamata.   

Podpłomyk – pizza po polsku  

Chrupiące placki z naszego przepisu świetnie sprawdzą się w roli spodu do domowej pizzy. Żeby jeszcze bardziej zbliżyć się do włoskiej tradycji, można przyrządzić podpłomyki drożdżowe z patelni. Zrobienie puszystych chlebków zajmie jednak o wiele więcej czasu, ponieważ ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę. Niezależnie od tego, który przepis wybierzemy, gotowe podpłomyki możemy zapiekać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się klasyczny sos pomidorowy i mozzarella. Warto też układać na plackach: 

  • plasterki szynki, boczku, salami lub chorizo, 
  • warzywa, na przykład paprykę, cebulę, pomidory, cukinię i kukurydzę, 
  • produkty sezonowe: szparagi, karczochy, bób, leśne grzyby, 
  • pikle: ogórki konserwowe, marynowane cebulki, 
  • pikantne dodatki: peperoncino, sos piri-piri, tabasco, 
  • sery: białe, wędzone lub twarde, takie jak parmezan.     

Jak zrobić podpłomyk na pizzę? Można przyrządzić go na specjalnym kamieniu ceramicznym. Dzięki niemu każdy placek będzie równomiernie upieczony. Przyda się też drewniana łopatka, za pomocą której miłośnicy włoskiej kuchni nakładają rozwałkowane ciasto na kamień.    

Jak zrobić podpłomyki na ognisku?   

Podpłomyk jest jednym z najprostszych sposobów na zrobienie chleba. Chociaż współcześnie przyrządzamy go na patelni lub w piekarniku, nasi przodkowie piekli go nad ogniem. Dziś sposób ten wykorzystywany jest szczególnie w sezonie letnim: na biwakach, podczas spływu kajakowego, na obozach harcerskich i kempingach. Żeby cieszyć się chrupiącym chlebkiem w krótkim czasie, wystarczy wymieszać mąkę z wodą i solą, a powstałe ciasto rozciągnąć w dłoniach i owinąć dookoła patyka. Taka podpłomykowa rurka upiecze się nad płomieniami w kilka minut. Żeby ciepło dostało się do wnętrza, ciasto warto naciąć podobnie jak kiełbaskę. Innym sposobem jest ułożenie uformowanego placka na płaskim kamieniu koło ogniska. Co jakiś czas należy do przewracać na drugą stronę, aż się zarumieni i stanie się chrupiący.  

Sprawdźcie także inne przepisy na proste pieczywo w formie placka, takie jak chlebek naan i domowa tortilla.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne