Placuszki na kozim jogurcie

Placuszki na kozim jogurcie to propozycja na łatwe słodkie śniadanie. Figi, miód i kozi jogurt dodaje prostemu daniu odświętnego charakteru. Spróbujcie placuszków na kozim jogurcie również jako deser.

Naleśniki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki:

  • jajko
  • 300 ml jogurtu koziego
  • 150–200 g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania: owoce, dżem, twarożek kozi, cukier puder, miód

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajko roztrzepujemy, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do jogurtu z jajkiem i ubijamy trzepaczką na ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placuszki, smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy przełożone kozim twarożkiem z dżemem, ulubionymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: sałatka w miseczkach z melona z kozim serem



 



 



 



 

Share

Podobne przepisy