Placki z dyni

Proste i wyśmienite placki z dyni. U mnie na słodko, podawane na śniadanie. Placki z dyni najlepiej smakują z domowym dżemem, od razu po usmażeniu.

Naleśniki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.91 z 22 głosów)

Składniki:

  • 1/2 małej dyni
  • sól
  • mąka (w zależności od potrzeby) - u mnie wyszło 1 1/2 szklanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię obieramy, wybieramy z niej miąższ.
  • Myjemy i trzemy na tarce - na średnich oczkach.
  • Kiedy już zetrzemy dynię dodajemy mąkę, cukier i jajko. Mieszamy. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych.
  • Na patelnię wlewamy olej. Kiedy już się rozgrzeje smażymy placuszki.
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu.
  • Podajemy z dżemem. Idealnie pasuje ten z porzeczek :)
  • Smacznego :)
Share

Podobne przepisy