Pizza z kalafiora

Ocena:

4.47 (205)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pizza z kalafiora bez dodatku mąki i drożdży to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Bazą jest kalafior, parmezan i jajko. Można ją też wzbogacić o dodatek szynki lub boczku. Składniki są proste, a efekt jest zaskakująco pyszny. Z tej wersji będą zadowolone wszystkie osoby, dbające o dietę, w tym będące na keto. Podajemy niezawodny przepis na pizzę z kalafiora, którą pokochacie od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • kalafior  500 g

  • ser żółty  50 g

  • jajka  1 szt.

  • passata pomidorowa  150 ml

  • oliwa z oliwek  5 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • zioła prowansalskie  8 g

  • sól  5 g

  • mozzarella  120 g

  • szparagi  1 pęczek

  • bazylia  15 liści

Pizza z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior: w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kalafior dzielimy na różyczki, drobno je siekamy lub rozdrabniamy blenderem.

  • Krok 2:

    Gotowanie: rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek na 10-15 minut. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia.

  • Krok 3:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ser żółty ścieramy na tarce, np. parmezan, gouda lub cheddar. Mozzarellę kroimy w plastry. 

  • Krok 4:

    Ciasto na pizzę: przestudzony kalafior układamy na czystej ściereczce, mocno ściskamy, żeby usunąć nadmiar wody. Przekładamy go do miski, dodajemy jajko i starty ser żółty. Dosypujemy 3 soli i 5 g ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy. Papier na blaszce do pieczenia smarujemy oliwą z oliwy. Wykładamy ciasto i formujemy je w okrąg o grubości 1-2 cm.

  • Krok 5:

    Podpiekanie spodu: ciasto z kalafiora wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

  • Krok 6:

    Sos pomidorowy: obieramy ząbek czosnku i przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy passatę, dodajemy 2 g soli, 3 g ziół prowansalskich i czosnek. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 7:

    Układanie składników: na podpieczony spód nakładamy sos pomidorowy i plastry mozzarelli.

  • Krok 8:

    Pieczenie: pizzę warzywną wkładamy do nagrzanego piekarnika, mniej więcej na  15 minut - do zrumienienia i roztopienia sera.

  • Krok 9:

    Podanie: myjemy listki bazylii, osuszamy je. Pizzę z kalafiorem dzielimy na części i ozdabiamy bazylią. 

Porady

  • Bezglutenową pizzę z kalafiora można posmarować pesto bazyliowym. Jeśli mamy więcej czasu, warto je przygotować w domu.
  • Pizzę warto piec na blasze, w okrągłej foremce lub na specjalnym kamieniu do pizzy.
  • Podpieczone ciasto na pizzę można przesmarować również białym sosem, np. czosnkowym, ziołowym lub beszamelem.
  • Jeśli lubimy pikantne smaki, to sprawdzi się również chili pokrojone w plasterki. Można też dodać pieprz kajeński do ciasta na spód.
  • Wegańską pizzę możemy zrobić z serem roślinnym, w sklepach dostępne są zamienniki mozzarelli, cheddara i parmezanu. Nie będzie też problemu z zastąpieniem jajka. Polecamy artykuł na temat: 6 najlepszych zamienników jajek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pizza z kalafiora - inne dodatki

W naszym przepisie proponujemy podstawową pizzę, z sosem pomidorowym i mozzarellą. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać na nią również inne składniki. Świetnie sprawdzą się tu:

  • cukinia - surowa lekko podpieczona razem z pizzą lub wcześniej grillowana,
  • papryka - połączenie różnych kolorów znacznie zwiększy wizualną atrakcyjność,
  • pieczarki - pokrojone w plasterki, mogą być nałożone na wierzch surowe lub podduszone,
  • szynka - dodajemy ją w niewielkiej ilości, żeby nie zdominowała smaku ciasta kalafiorowego,
  • boczek lub bekon - pokrojony w kosteczkę lub w paski,
  • pomidory - oprócz sosu sojowego możemy zapiec też plastry pomidorów lub połówki koktajlowych.

Pizza na spodzie z brokuła

Pizza na spodzie z kalafiora już od jakiegoś czasu jest popularna na zagranicznych blogach kulinarnych. Do Polski dotarła stosunkowo niedawno, również za sprawą rosnącej popularności diety keto. Podobny smak uzyskamy, przygotowując alternatywną wersję warzywnego spodu – pizzę z brokuła. Podobnie, jak w przepisie z kalafiorem, należy rozdrobnić różyczki brokuła, tak by miał on konsystencję kaszy. Warto także odparować wodę z warzywa, podsmażając je na patelni przez kilka minut, często mieszając. Pozostałe składniki na wierzch pizzy dodajemy według uznania.

Co jeszcze możemy zrobić z kalafiora?

Warzywo to kojarzy nam się przede wszystkim z zupą. Dobrze znany jest też kalafior z bułką tartą, który możemy jeść jako samodzielne danie lub w potraktować jako dodatek obiadowy. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze, można z niego wyczarować przepyszne i niskokaloryczne dania:

  • kalafior zapiekany w piekarniku - dodajemy do niego ulubione przyprawy, np. curry, czarnuszkę, wędzoną paprykę w proszku, polewamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni Celsjusza,
  • zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - możliwości jest wiele, często jednak pojawia się w towarzystwie solidnych plastrów ziemniaków i sosu śmietanowego lub beszamelowego, ze sporą ilością sera na wierzchu,
  • stek z kalafiora - jedno z prostszych i szybszych dań, kroimy go w plastry, smarujemy oliwą, doprawiamy solą i smażymy z każdej strony po 2 minuty, potem podpiekamy w piekarniku.

Zobacz też: Zupę kalafiorową i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne