Calzone z mięsem i warzywami

Ocena:

4.44 (158)

  • 60 min.
  • dla 2 osób

Chrupiący drożdżowy pierogów z mięsem i soczystymi warzywami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • - drożdże – 30 g
  • -mąka – 2 szklanki
  • - cukier – 1 łyżeczka
  • - sól – 1 łyżeczka
  • - woda – ¾ szklanki
  • - żółtko – 1 szt
  • - oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sos:
  • - pomidory w puszce - 1 op
  • - oliwa - 2 łyżki
  • - czosnek - 1 ząbek
  • - bazylia - 1 łyżeczka
  • - sól - 1 łyżeczka
  • Farsz:
  • - cebula – 1 szt
  • - czerwona papryka – 1 szt
  • - mięso mielone – ok. 200 g
  • - ser żółty – ok. 100 g
  • - kukurydza – 100 g

Calzone z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto :
  • Drożdże rozkruszamy.
  • Mieszamy z cukrem.
  • Dodajemy łyżkę mąki i wodę.
  • Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki.
  • Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Sos:
  • Na patelnię wlewamy oliwę.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wrzucamy pomidory.
  • Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.
  • Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.
  • Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
  • Farsz:
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę.
  • Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę.
  • Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.
  • Całość :
  • Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka.
  • Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz.
  • Posypujemy startym serem.
  • Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne