Pascha morelowa

Ocena:

4.55 (180)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Porcja: 375 kcal

Składniki:

  • 40 dag odciśniętego twarogu
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • 10 dag kwaśnej śmietany kremowej
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 3 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 15 dag suszonych moreli
  • 4 łyżki posypki czekoladowej

Pascha morelowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rodzynki sparzyć, osączyć. Morele sparzyć, osączyć, część do dekoracji pokroić w paski, resztę drobno posiekać.
  • Twaróg utrzeć z masłem, cukrem i skórką cytrynową. Połączyć ze śmietaną. Dodać posiekane morele, migdały, rodzynki i 2 łyżki posypki czekoladowej, wymieszać.
  • Formę do paschy (miseczkę lub doniczkę) wyłożyć wilgotną gazą, przełożyć masę serową, zakryć gazą, przycisnąć deseczką, obcążyć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem odwinąć gazę, wyjąć paschę na talerz, udekorować paskami moreli i oprószyć pozostałą posypką.

Porady

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne