Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Porcja: 375 kcal
Składniki:
40 dag odciśniętego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
10 dag kwaśnej śmietany kremowej
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych migdałów
3 łyżki skórki otartej z cytryny
15 dag suszonych moreli
4 łyżki posypki czekoladowej
Pascha morelowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rodzynki sparzyć, osączyć. Morele sparzyć, osączyć, część do dekoracji pokroić w paski, resztę drobno posiekać.
Twaróg utrzeć z masłem, cukrem i skórką cytrynową. Połączyć ze śmietaną. Dodać posiekane morele, migdały, rodzynki i 2 łyżki posypki czekoladowej, wymieszać.
Formę do paschy (miseczkę lub doniczkę) wyłożyć wilgotną gazą, przełożyć masę serową, zakryć gazą, przycisnąć deseczką, obcążyć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem odwinąć gazę, wyjąć paschę na talerz, udekorować paskami moreli i oprószyć pozostałą posypką.