Panierowane kawałki kurczaka w stylu tex-mex

Ocena:

4.56 (199)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Danie dla wielbicieli ostrego kurczaka w meksykańskim stylu.

Składniki:

  • ok. 1,5-kg kurczak
  • marynata:
  • 2 łyżki soli
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • łyżka pieprzu
  • łyżka kuminu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki skórki startej z limonki
  • 1/4 szklanki soku z limonek (z 2 owoców)
  • panierka:
  • 1 i 1/4 filiżanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • łyżka mielonej papryki
  • łyżka granulowanego czosnku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka białego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • dodatkowo: 3 białka z dużych jajek cząstki limonki do podania
  • do smażenia: 750–1000 ml oleju roślinnego lub arachidowego

Panierowane kawałki kurczaka w stylu tex-mex - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka tniemy z kośćmi i skóra, piersi przecinamy na pół, odcinamy podudzia, uda i skrzydełka.
  • Składniki marynaty mieszamy w misce, wkładamy mięso i mieszamy, aby dobrze je oblepiła.
  • Miskę przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na 1–2 godz.
  • Mieszamy składniki na panierkę. Białka umieszczamy w płytkim naczyniu i lekko ubijamy.
  • Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Kawałek za kawałkiem zanurzamy w białku, następnie obtaczamy dokładnie w panierce, lekko ją dociskając.
  • Układamy na kratce i wstawiamy do lodówki na min. 30 min, optymalnie – 2 godz.
  • Olej bardzo mocno rozgrzewamy w dużym głębokim naczyniu i wkładamy opanierowane części kurczaka i smażymy na rumiano, często obracając w gorącym tłuszczu.
  • Podajemy z cząstka limonki oraz ulubionym dipem lub sosem barbecue.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne