Fot. Fotolia
4.45 (191)
Owsianka orzechowa jest świetnym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Dodatek karobu sprawi, że dłużej będziemy syci. Świetnie będzie również smakować owsianka z masłem orzechowym, która będzie wyjątkowo pożywna. Jeśli o poranku mamy niewiele czasu, to nocna owsianka z masłem orzechowym będzie znakomitym pomysłem.
mleko roślinne 500 ml
płatki owsiane 4 łyżki stołowe
daktyle 3 szt.
banany 1 szt.
karob 4 łyżki stołowe
orzechy włoskie 1 łyżka stołowa
orzechy laskowe 1 łyżka stołowa
pistacje 1 łyżka stołowa
migdały 1 łyżka stołowa
wiórki kokosowe 1 łyżka stołowa
nasiona chia 1 łyżka stołowa
sezam 1 łyżka stołowa
siemię lniane 1 łyżka stołowa
Owsianka orzechowa – przepis:
Wybrane mleko roślinne podgrzewamy do temp. 40–50°C, zalewamy na noc płatki zbożowe i pokrojone suszone daktyle, zostawiamy pod przykryciem. Rano zagotowujemy i miksujemy na gorąco z dojrzałym bananem i karobem. Rozdzielamy do miseczek, posypujemy mieszanką dodatków, wkładamy plasterki świeżo pokrojonego banana. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017.
Porady
- Owsianka orzechowa to okazja do wypróbowania różnego rodzaju napojów roślinnych. Warto przekonać się do roślinnego napoju ryżowego, sojowego, migdałowego, kokosowego lub z orzechów nerkowca.
- Nocna owsianka orzechowa to także świetny sposób na wykorzystanie ekspandowanych ziaren np.: pszenicy, prosa i gryki.
- Jeżeli nie przepadacie za płatkami owsianymi, to można je z powodzeniem zamienić na inne pełnoziarniste płatki zbożowe.
- Owsianka to przepis, który można wzbogacić o wszystkie ulubione owoce, orzechy czy nasiona
- Świetnym pomysłem dla zabieganych jest również owsianka nocna, która nie wymaga gotowania i można ją przygotować dzień wcześniej