Zupełnie nowe oblicze owsianki - z dodatkiem siemienia lnianego!
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki nasion chia
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki wiórków kokosowych
łyżka dowolnych orzechów
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
3–4 łyżki rawnoli
RAWNOLA:
10 dużych daktyli (najlepiej odmiany medjool)
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
5 dag orzechów włoskich
łyżka cynamonu
łyżka surowego kakao
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca
Owsianka lniana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki poza owocami – do zgęstnienia. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub wody. Całość dekorujemy dowolną kombinacją owoców i posypujemy rawnolą (przepis niżej).
Jeżeli daktyle mają pestki, należy je usunąć. Wszystkie składniki – oprócz kruszonych ziaren kakaowca – umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i miksujemy na pożądaną grubość. Mieszamy z pokruszonymi ziarnami kakaowca, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"