kinga paruzel

Owsianka lniana

Ocena:

4.53 (146)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
Zupełnie nowe oblicze owsianki - z dodatkiem siemienia lnianego!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka dowolnych orzechów
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3–4 łyżki rawnoli
  • RAWNOLA:
  • 10 dużych daktyli (najlepiej odmiany medjool)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 5 dag orzechów włoskich
  • łyżka cynamonu
  • łyżka surowego kakao
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

Owsianka lniana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki poza owocami – do zgęstnienia. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub wody. Całość dekorujemy dowolną kombinacją owoców i posypujemy rawnolą (przepis niżej).
  • Jeżeli daktyle mają pestki, należy je usunąć. Wszystkie składniki – oprócz kruszonych ziaren kakaowca – umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i miksujemy na pożądaną grubość. Mieszamy z pokruszonymi ziarnami kakaowca, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
  • Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne