pieczona_osmiornica

Pieczona ośmiornica

Ocena:

4.46 (170)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 2 osób

Przepis na mięciutką ośmiornicę.

Składniki:

  • 1 mrożona ośmiornica 1.5kg,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 100g kiełbasy chorizo bez skóry,
  • 3 dojrzale pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150ml białego wytrawnego wina,
  • 10 małych ziemniaków- odmiana do pieczenia,
  • Oliwa,
  • Sól i czarny pieprz,
  • 1 mała czerwona ostra papryczka.

Pieczona ośmiornica - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) Do garnka wlewam 0.5 litra wody, wkładam ziele angielskie i liście laurowe,
  • 2) Ośmiornicę po rozmrożeniu gotuję w garnku pod przykryciem przez 1 godzinę,
  • 3) Obieram cebulę i kroję w pół talarki,
  • 4) Kroję po umyciu czerwoną paprykę w paski,
  • 5) Myję małe ziemniaki,
  • 6) W naczyniu szklanym żaroodpornym układam cebulę, czerwoną paprykę, ziemniaki, solę, polewam oliwą i dodaję 75 ml białego wina,
  • 7) Wkładam do rozgrzanego piekarnika 200°C na 20 minut,
  • 8) W międzyczasie na patelni na oliwie smażę posiekany czosnek i pokrojoną ostrą czerwoną papryczkę,
  • 9) Dodaje pokrojone w kostkę chorizo, smażę do zrumienienia
  • 10) Dodaję pomidory, solę i pieprzę do smaku i duszę przez 10 minut,
  • 11) Odcinam głowę ośmiornicy, kroję w ten sposób aby otrzymać pojedyncze macki,
  • 12) Wyjmuję naczynie z piekarnika, dodaję chorizo z pomidorami,
  • 13) Na wierzchu układam ośmiornicę i dodaję pozostałą ilość białego wina,
  • 14) Polewam wywarem, otrzymanym po gotowaniu ośmiornicy,
  • 15) Wkładam ponownie do piekarnika na 45 minut,
  • 16) Podaję gorące danie. Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne