Adobe Stock
4.17 (208)
Nalewka z mięty to receptura wyjęta z przepiśnika naszych babć. Nie tylko zaskakuje podniebienie intensywnym ziołowym smakiem, ale także pobudza trawienie. Ma piękny, zielony kolor i aromat wiosennego ogródka. Sprawdźcie, jak powstaje nalewka miętowa. Przepis nie jest skomplikowany, ale trunek powinien leżakować przez kilka miesięcy, żeby mieć klarowną barwę i dojrzały smak.
mięta 60 g
spirytus 500 ml
woda 500 ml
cukier 300 g
Mięta: opłukujemy gałązki w zimnej wodzie i osuszamy je. Zrywamy z nich listki i przekładamy je do dużego słoja. Ugniatamy je lekko tłuczkiem do ziemniaków, żeby puściły trochę soku. Wlewamy spirytus. Zakręcamy słój i odstawiamy go w ciepłe, ale zaciemnione miejsce na 7 dni.
Filtracja: przelewamy macerat przez jednorazowy filtr do kawy, kilkakrotnie złożoną gazę lub ściereczkę muślinową, żeby odseparować listki mięty od płynu.
Syrop cukrowy: zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy do wystudzenia.
Nalewka z mięty: łączymy syrop cukrowy z miętowym alkoholem. Powstałą w ten sposób nalewkę rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Powinna leżakować przez przynajmniej 3 miesiące w piwnicy lub innym chłodnym, ciemnym miejscu. Przed użyciem ponownie ją filtrujemy i zlewamy do czystej butelki, żeby pozbyć się osadu. Czas na macerację i leżakowanie nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
Porady
- Zamiast cukru możemy użyć innej substancji słodzącej. Sprawdzi się na przykład syrop z agawy. Nalewka z mięty i miodu zyska dodatkowe właściwości zdrowotne.
- Niewielka ilość nalewki miętowej pobudza pracę żołądka. Na niestrawność poleca się zwłaszcza alkoholowy macerat z mięty pieprzowej. Jest mocno ziołowy i intensywny w smaku, dlatego nie powinno się go pić przy poważniejszych problemach z układem trawiennym.
- Świetną orzeźwiającą wersją tego napitku jest nalewka z mięty i cytryny. Jest pyszna i odpowiednio przygotowana zachowa swoje właściwości odżywcze.
- Nalewkę najlepiej sporządzić na bazie mięty pieprzowej. Można ją bez problemu kupić w sklepie lub na targu, ale warto także hodować ją w przydomowym ogródku, ponieważ przydaje się nie tylko do przyrządzenia nalewki. Można zrobić z niej napar lub wzbogacić za jej pomocą herbatę. Polecamy wypróbować syrop z mięty, który doskonale pasuje do orzeźwiającej lemoniady i różnych deserów.
- Miętę można znaleźć także rosnącą dziko na łąkach. Jej polna odmiana jest jednak mniej intensywna w smaku. Jeśli chcemy zrobić z niej nalewkę, szukajmy jej w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg. Najlepiej zbierać ją w czerwcu, zanim zakwitną jej kwiaty.
- Innym wariantem przepisu jest nalewka miętowa na wódce. Ma mniej intensywny kolor i zioła trzeba dłużej macerować, żeby osiągnąć upragniony efekt.
Miętówka smakuje wyśmienicie podana po prostu w kieliszku do wódki lub likieru. Warto ją sączyć po obfitym obiedzie, ponieważ pobudza trawienie, ale sprawdzi się także jako aperitif lub akompaniament deseru. W upalne letnie dni możemy podać ją na lodzie lub rozcieńczyć z wodą sodową. Nalewka z miętą to także doskonały dodatek do:
Nalewka miętowa może przydać się także do macerowania owoców przeznaczonych do tortów z alkoholem lub nasączania biszkoptu. Możliwości jest bardzo dużo, ale pamiętajmy, że dania, które wzbogaca miętówka, nie nadają się do spożycia przez dzieci i przyszłe matki.
Nalewka z mięty na spirytusie robi niesamowite wrażenie nie tylko ze względu na swój ziołowy smak, ale także piękny kolor. Żeby otrzymać intensywnie zieloną barwę, należy użyć dużej ilości młodych listków mięty. Najlepiej wykorzystać miętę pieprzową z własnego ogródka, ponieważ zazwyczaj jest bardziej intensywna w smaku od tej kupionej w sklepie. Żywą barwę uzyskamy, jeśli użyjemy spirytusu. Uważajmy, żeby syrop cukrowy nie był gorący, kiedy dolewamy go do maceratu. Powinniśmy go wcześniej całkowicie wystudzić. Pod wpływem wysokiej temperatury chlorofil ulega rozpadowi i sok z mięty traci kolor. Z tego samego powodu nalewka nie powinna być narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Nie przechowujmy słoja z maceratem na parapecie okiennym.
Mogłoby się wydawać, że nic nie przebije cudownego ziołowego aromatu nalewki miętowej, ale warto wypróbować także inne alkohole domowej roboty, takie jak:
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.