Ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami na mięsnym wywarze to smaki z mojego domu. Najpierw przygotowuję składniki, a potem zupa ogórkowa z ziemniakami gotuje się właściwie sama. Jest pyszna!

Zupy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.08 z 13 głosów)

Składniki:

  • 1 udka kurczaka na wywar
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • koperek do podania
  • 8 ziemniaków
  • 200 g śmietany 18 proc. do zabielenia
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, opcjonalnie domowa vegeta do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach do rondelka.
  • Dodać 1 łyżkę masła i dusić 10 minut.
  • Do garnka włożyć udko, zalać wodą, dodać przyprawy i trochę pogotować.
  • Warzywa umyć , zetrzeć na tarce dodać do wywaru i gotować jeszcze 10 minut.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i podduszone ogórki.
  • Śmietanę rozprowadzić z 1/2 szklanki wywaru wlać do zupy i zagotować.
  • Zupę przyprawić do smaku (opcjonalnie) domową vegetą i posypać koperkiem.
Share

Podobne przepisy