Stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
4.52 (166)
Naleśniki na słodko możemy podać zarówno na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Naleśniki z wiśniami i czekoladą to idealne połączenie smaków, któremu nikt nie zdoła się oprzeć
mąka 200 g
mleko 420 ml
śmietanka 250 ml
cukier waniliowy 30 g
skórka z cytryny 5 g
olej rzepakowy 60 ml
wiśnie 500 g
cukier 120 g
cynamon 3 g
mąka ziemniaczana 85 g
czekolada 100 g
Na ciasto: jajka, mleko (250 ml) i śmietanę mieszamy z mąką, cukrem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 30 min. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy jej dno olejem. Ciasto mieszamy i wylewamy łyżką cienką warstwę na patelnię. Gdy powierzchnia naleśnika będzie sucha, odwracamy go na drugą stronę i dosmażamy.
Na wypełnienie: świeże wiśnie myjemy, drylujemy i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru, pozostawiamy aż puszczą sok. Odcedzamy. Połowę zalewy wlewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku (w razie potrzeby), cynamon i doprowadzamy do wrzenia. Do drugiej części płynu dodajemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującej się zalewy i mieszając, doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z odcedzonymi wiśniami.
Na sos czekoladowy: do rondelka wlewamy połowę mleka i wsypujemy czekoladę, doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier i mąkę ziemniaczaną następnie mieszamy w rondlu z czekoladą. Cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Po zdjęciu z ognia sos mieszamy jeszcze chwilę intensywnie trzepaczką aż będzie idealnie gładki.
Gotowe naleśniki smarujemy wiśniami, składamy na pół. Podajemy na ciepło razem z kremem czekoladowym. To chyba najbardziej "rozpustna" propozycja obiadowa, jaką można sobie wyobrazić. Łatwo można zamienić ją w deser, dokładając do gorących naleśników lody w ulubionym smaku – najbardziej pasują śmietankowe lub czekoladowe.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
Porady
Zobacz przepis: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette