Miodowe parfait

Ocena:

4.55 (176)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Parfait to francuski deser na bazie śmietanki i żółtek lub całych jaj. Parfait podawane jest w pucharkach lub po stężeniu na talerzykach. Miodowe parfait z dodatkiem maku to wariacja parfait na święta

Składniki:

  • cukier  120 g

  • mak  120 g

  • mleko  500 ml

  • wanilia  1 szt.

  • miód  30 g

  • żółtko  3 szt.

  • śmietana 36%  300 ml

  • konfitura wiśniowa  100 g

Miodowe parfait - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mleko gotujemy 10 min z wypłukanym, osączonym makiem, odcedzamy i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę, a mleko wlewamy do rondla, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i miód. Zagotowujemy.

  • Krok 2:

    Strąk wanilii wyjmujemy i dodajemy mak.

  • Krok 3:

    Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ubijając, powoli wlewamy mieszankę mleka z makiem. Powstałą masę przelewamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 4:

    Śmietanę ubijamy, delikatnie łączymy z masą makową i przekładamy do foremek. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godz.

  • Krok 5:

    Deser wyjmujemy z foremek 10 min przed podaniem. Obsypujemy makiem, lekko przyciskając go dłonią. Podajemy z lekko podgrzaną, roztopioną konfiturą wiśniową.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Zobacz też: miodowe kosmetyki - przegląd dla fanów miodu nie tylko w kuchni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne