Mince pie (placek mięsny)

Ocena:

4.45 (157)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 640 kcal

Składniki:

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko
  • FARSZ:
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 cebule
  • łyżka brązowego cukru
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki brandy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Mince pie (placek mięsny) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto: mąkę wymieszać z solą i cukrem. W rondelku stopić masło, wlać 6 łyżek wody i zagotować. Do wgłębienia w mące wlać gorący płyn i szybko zagnieść ciasto. Miskę przykryć i odstawić na 30 minut.
  • ■ 2/3 ciasta wylepić dno i boki natłuszczonej tortownicy, resztę ciasta rozwałkować, wyciąć okrągły placek i kilka ozdobnych form do dekoracji.
  • ■ Farsz: mięso dość drobno posiekać. Cebule obrać i posiekać. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Mięso i cebulę wymieszać, dodać cukier i brandy, przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  • ■ Na dnie ciasta ułożyć warstwę farszu mięsnego, jabłka, ponownie warstwę farszu i powtarzać aż do wyczerpania składników.
  • ■ Przykryć krążkiem ciasta, zlepić brzegi, wstawić papierowy kominek dla ujścia pary, udekorować ozdobami z ciasta. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne