Mazurek kawowy z bakaliami

Ocena:

4.39 (157)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mazurek kawowy z bakaliami to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Bakalie są również smaczną dekoracją. Mazurek kawowy z bakaliami w wersji mini urozmaici koszyk ze święconką.

Składniki:

  • mąka krupczatka  180 g

  • cukier puder  40 g

  • masło  100 g

  • żółtko  1 szt.

  • śmietana 18%  15 g

  • sól  3 g

  • masa kajmakowa  200 g

  • masło  50 g

  • kawa rozpuszczalna  30 g

  • rodzynki  50 g

  • figi  2 szt.

Mazurek kawowy z bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę, wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.

  • Krok 2:

    Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (25 cm), wylepiamy nim dno oraz brzegi, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.

  • Krok 3:

    Na wypełnienie: masę kajmakową, bardzo miękkie masło, zaparzoną i ostudzoną kawę miksujemy na jednolity krem. Przekładamy do lodówki. Stężałą wylewamy na ostudzony kruchy spód. Dekorujemy rodzynkami i figami, tworząc z nich wzór bazi.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: fondant z kajmakiem 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne