Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.39 (157)
Mazurek kawowy z bakaliami to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Bakalie są również smaczną dekoracją. Mazurek kawowy z bakaliami w wersji mini urozmaici koszyk ze święconką.
mąka krupczatka 180 g
cukier puder 40 g
masło 100 g
żółtko 1 szt.
śmietana 18% 15 g
sól 3 g
masa kajmakowa 200 g
masło 50 g
kawa rozpuszczalna 30 g
rodzynki 50 g
figi 2 szt.
Na ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę, wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (25 cm), wylepiamy nim dno oraz brzegi, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.
Na wypełnienie: masę kajmakową, bardzo miękkie masło, zaparzoną i ostudzoną kawę miksujemy na jednolity krem. Przekładamy do lodówki. Stężałą wylewamy na ostudzony kruchy spód. Dekorujemy rodzynkami i figami, tworząc z nich wzór bazi.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: fondant z kajmakiem