Łosoś ze szparagami

Ocena:

4.48 (145)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Łosoś ze szparagami z piekarnika to wyjątkowo dobrze dobrany duet. Wystarczy dodać odrobinę masła, czosnku i kilka plasterków cytryny. Nie potrzeba nic więcej, aby wydobyć pełnię smaku. Tak przygotowane danie jest pożywne i lekkie – w sam raz na szybki obiad w ciepły, wiosenny dzień. Do łososia ze szparagami możemy podać ziemniaki, ryż, świeżą sałatę lub biały sos.

Składniki:

  • łosoś  500 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • cytryna  1 szt.

  • szparagi  500 g

  • czosnek  2 ząbki

  • koperek  0.5 pęczka

  • masło  25 g

Łosoś ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filet z łososia: kroimy na cztery porcje. Jeśli trzeba, odkrajamy skórę. Następnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • Krok 2:

    Doprawianie: filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny.

  • Krok 3:

    Szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 230°C. W naczyniu żaroodpornym układamy łososia i szparagi.

  • Krok 5:

    Dodatki: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę, siekamy koperek, pozostałą połówkę cytryny kroimy w plasterki.

  • Krok 6:

    Masło: mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i połową posiekanego koperku. Smarujemy nim ułożone w naczyniu szparagi i filety łososia.

  • Krok 7:

    Pieczenie: na wierzch ryby kładziemy plasterki cytryny. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.

  • Krok 8:

    Łosoś ze szparagami jest gotowy: przekładamy danie na talerze i posypujemy świeżym koperkiem.

Porady

  • Wybierając filety z łososia, zwróćmy uwagę na etykietę. Najzdrowszy jest łosoś dziki – bałtycki lub pacyficzny. Warto wybrać tę drugą opcję, ponieważ pierwszy gatunek jest zagrożony. Łosoś pacyficzny zawiera także najmniejszą ilość zanieczyszczeń.
  • W którym miejscu odłamać szparagi? Wystarczy chwycić łodygę z jednej strony za twardą końcówkę, a z drugiej mniej więcej pośrodku. Przy niewielkim nacisku szparag sam odłamie się w odpowiednim miejscu.
  • Do ryby z piekarnika lepsze będą zielone szparagi. Możemy dodać białe. Jednak ze względu na to, że są one bardziej delikatne niż zielone, mogą rozpaść się w trakcie pieczenia.
  • Jeśli zdecydujecie się na białe szparagi, należy dodatkowo obrać je z łyka.  
  • Pięć minut przed końcem pieczenia możemy ustawić funkcję grill (jeśli nasz piekarnik taką posiada).
  • Na koniec (po wyjęciu z piekarnika) możemy dodatkowo posypać rybę ziołowym pieprzem.
  • Łosoś ze szparagami doskonale smakuje w towarzystwie lekkich sałat podanych ze świeżą chrupiącą bagietką. Jeśli jednak chcemy, aby danie było bardziej sycące, możemy dodać purée ziemniaczane, grillowane warzywa lub ryż na sypko.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim

Zarówno łosoś, jak i szparagi, świetnie smakują polane kremowym sosem na bazie żółtek i masła. Sos holenderski przygotowujemy osobno i polewamy nim gotowe danie.

Do łososia ze szparagami sprawdzą się także inne białe sosy, takie jak:

Jeśli chcemy zapiec łososia z sosem, najlepszym wyborem będzie gęsty beszamel, który ładniej przyrumieni się pod wpływem wysokiej temperatury.

Łosoś ze szparagami z grilla

Przygotowane zgodnie z przepisem filety z łososia i zielone szparagi możemy także upiec na grillu. Układamy je na aluminiowych tackach, a następnie nacieramy masłem czosnkowym. Możemy także owinąć je w folię aluminiową – najlepiej rybę i szparagi osobno.

Łososia grillujemy przez ok. 5 min z każdej strony. Szparagi powinny być gotowe po ok. 8 min.

Łosoś ze szparagami na parze

To kolejny wariant przepisu, który jest jeszcze łatwiejszy do przygotowania. Rybę nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na dolnej misce parowaru. W górnej misce układamy szparagi. Po 12–15 min lekkie i pyszne danie jest gotowe.

Potrawy na parze nie wymagają dodatkowego użycia tłuszczu, wobec czego są zdecydowanie najmniej kaloryczne. Co więcej, dzięki gotowaniu na parze w produktach pozostaje największa ilość składników odżywczych. Wytapiają się one podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu, a w czasie zwykłego gotowania pozostają w wodzie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne