Parmigiana

Ocena:

4.48 (164)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób

Parmigiana di melanzane to fantastyczne włoskie danie z bakłażana i mozzarelli. Parmigiana to po prostu włoska zapiekanka z bakłażanem. Parmigiana najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser jest jeszcze miękki i ciągnący. Warto wiedzieć, że parmigiana przyjmie wiele sezonowych warzyw. Doskonale sprawdza się wersja z cukinią, kabaczkiem lub dynią. Dla lubiących mięso z pewnością można zrobić danie jakim jest parmigiana z kurczakiem. Oto prosty przepis na włoską zapiekankę z bakłażanem i mozzarellą. 

Składniki:

  • bakłażan  3 szt.

  • mozzarella  250 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • pomidory w puszce  2 szt.

  • bazylia  15 liści

  • oliwa z oliwek  5 łyżek stołowych

  • cukier  1 łyżeczka

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Parmigiana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Parmigiana – przepis:
    Na początek należy pokroić bakłażany w plastry o grubości 0,5 cm. Potem trzeba posmarować każdy plaster oliwą z oliwek z obu stron. Następnie plastry bakłażanów należy usmażyć na patelni grillowej na złoto-brązowo (albo upiec pod grillem piekarnika).

    baklazany-fot.iStock (2)
  • Krok 2:

    Potem na patelni z łyżką oliwy trzeba przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na szklisto, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory z puszki oraz dodać cukier. Kolejnym krokiem jest duszenie całości bez przykrycia około 20 minut aż sos zgęstnieje. Wszystkie składniki należy doprawić solą i pieprzem według uznania. Potem trzeba posiekać 15 listków bazylii i wymieszać z sosem.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 3:

    Następnie trzeba rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). W żaroodpornym naczyniu do zapiekania trzeba układać składniki warstwami: sos, plastry bakłażana, plastry mozzarelli - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę należy zrobić z bakłażana i sosu, żeby mozzarella się rozpuściła wewnątrz dania. Na koniec parmigiana powinna być posypana parmezanem i trzeba ją zapiekać przez 40 minut. Przed podaniem parmigiana di melanzane powinna być przybrana świeżą bazylią. Parmigiana może być serwowana z chrupiącą ciabattą i masłem czosnkowym.

    bazylia-iStock-

Porady

Parmigiana zamiast trzech bakłażanów może zawierać dwa bakłażany i jedną cukinię. W ten sposób parmigiana będzie bardziej urozmaicona w smaku.  Aby parmigiana wyszła idealnie warto zaopatrzyć się w szklane naczynie żaroodporne lub ceramiczną formę do zapiekania. Ważne, aby z łatwością przewodziła ciepło, a wytwarzający się sos nie wyciekał. Jeśli boimy się, że piekarnik zostanie zabrudzony to parmigiana może być przykryta od góry szklaną pokrywką lub folią aluminiową.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Parmigiana to wyśmienite połączenie sera mozzarella, parmezanu, dojrzałych pomidorów, bakłażanów, cukinii a nawet czerwonej papryki. Przepis pochodzi z włoskiej Sycylii i Kampanii. Parmigiana posiada wiele wariacji. Często podawana jest parmigiana z kurczakiem, cielęciną, mielonym mięsem lub pulpecikami.

Parmigiana - jak przygotować bakłażan?

Bakłażan do włoskiej zapiekanki może być nie tylko grillowany. Warzywa można usmażyć na patelni z oliwą z oliwek albo przygotować we frytkownicy smażąc w głębokim tłuszczu. Następnie plastry bakłażana i cukinii należy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne