Kurpiowskie pączki z jabłek

Ocena:

4.5 (177)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Przepis na jabłka faszerowane smażone na głębokim tłuszczu

Składniki:

  • orzechy włoskie  50 g

  • jajka  4 szt.

  • dżem owocowy  100 g

  • jabłka  10 szt.

  • mąka  120 g

  • miód  25 g

  • cynamon  3 g

  • cukier puder  50 g

  • olej  200 ml

Kurpiowskie pączki z jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka: myjemy. Najlepiej za pomocą specjalnej wycinarki usuwamy gniazda nasienne, tak aby na dole owocu była zamknięta przestrzeń (możemy pozostawić ogonki). 

  • Krok 2:

    Nadzienie: konfitury z czarnej porzeczki ucieramy z miodem i orzechami. Wypełniamy nimi wydrążone jabłka.

  • Krok 3:

    Ciasto: mąkę ucieramy z żółtkami. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek. 

  • Krok 4:

    Smażenie: faszerowane jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Delikatnie wkładamy je na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy partiami, 5–7 min z obu stron.

  • Krok 5:

    Podanie: lekko osączamy jabłka z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne