Kruche ciasteczka z mascarpone

Kruche ciasteczka z mascarpone to łatwy, szybki i elegancki deser do przygotowania na letnie dni. Truskawki idealnie pasują do kremowego serka. Kruche ciasteczka z mascarpone to smak lata.

Ciasto z owocamiCiastka

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki:

  • 80 g żółtek
  • 150 g cukru
  • 150 g lekko solonego masła
  • 220 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 g cukru pudru + do posypania
  • 40  g niewielkich słodkich truskawek
  • cukier puder do posypania
  • cynamon (ewentualnie)
  • czubata łyżka posiekanych solonych pistacji
  • listki melisy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Przekładamy do malaksera, dodajemy masło i oba rodzaje mąki, przesiane. Krótko wyrabiamy ciasto i delikatnie rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma płatami papieru do wypieków. Chowamy do lodówki na 3 godz.
  • Okrągłą foremką o śr. 8 cm wycinamy ciastka i pieczemy je w temp. 180°C przez 15–20 min; studzimy. Strąk wanilii rozcinamy, czubkiem noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy do mascarpone, które ucieramy ze śmietanką i cukrem pudrem. Następnie wstawiamy do lodówki na 1 godz., a później ubijamy na gęsty krem. Truskawki kroimy w cieniutkie plasterki tuż przed podaniem. Na ciastka wykładamy krem, na niego – truskawki, obsypujemy cukrem pudrem, cynamonem, posiekanymi pistacjami i listkami melisy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych

Notka redakcyjna

Ciastka można podać w formie deseru w pucharku: do naczyń nakładamy krem, posypujemy pokruszonymi ciastkami i polewamy sosem. Na sos bierzemy 20 dag truskawek, kroimy je w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy. Rozgotowujemy przez 5 min. Miksujemy i przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami.
Share

Podobne przepisy