Zupa krem ze szparagów

Ocena:

4.44 (181)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa krem ze szparagów to pyszne, wegetariańskie danie, które świetnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu w sezonie wiosenno-letnim. Przygotowana na bulionie warzywnym, z dodatkiem ziemniaków i słodkiej śmietanki cudownie syci, a jednocześnie wyśmienicie smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić prosty krem ze szparagów na duży i mały głód.

Składniki:

  • białe szparagi  700 g

  • ziemniaki  300 g

  • bulion warzywny  500 ml

  • śmietana 30%  150 ml

  • cebula  200 g

  • masło  10 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Zupa krem ze szparagów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ziemniaki obieramy i dzielimy na ósemki. Cebulę pozbawiamy łupinki i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. 

  • Krok 2:

    Szparagi: obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, a główki zostawiamy w całości. 

  • Krok 3:

    Gotowanie: cebulę szklimy na maśle. Dokładamy ziemniaki i przez chwilę je podsmażamy. Zalewamy je bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy łodygi szparagów, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy zupę pod przykryciem przez kolejne 15 minut, aż warzywa zmiękną. 

  • Krok 4:

    Zupa krem ze szparagów: miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę oraz główki szparagów i ponownie zagotowujemy. Sprawdzamy, czy zupa jest dobrze doprawiona. Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo solimy ją i pieprzymy. 

  • Krok 5:

    Podanie: gorący krem szparagowy przelewamy do głębokich talerzy lub bulionówek. Dekorujemy natką pietruszki. 

Porady

  • Danie możemy przygotować także na bazie zielonych szparagów. W przeciwieństwie do ich białych odpowiedników nie trzeba ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Zupa krem ze szparagów zielonych to lekkie, wiosenne danie, doskonałe na lunch lub obiad. 
  • Jeśli zależy nam, żeby przygotować zdrowy, niskokaloryczny posiłek, możemy zabielić zupę jogurtem greckim. Weganie powinni podsmażyć cebulkę i ziemniaki na oleju lub oliwie, a kremową konsystencję z łatwością uzyskają poprzez dodanie mleczka kokosowego. 
  • Chociaż zupa krem ze szparagów to świetne danie sezonowe, możemy ją ugotować także jesienią lub zimą, z mrożonych warzyw. 
  • Pod koniec gotowania możemy dodać do zupy serek topiony dobrej jakości, typu philadelphia lub mascarpone, żeby krem szparagowy miał jeszcze bardziej aksamitną konsystencję. 
  • Końcówki i obierki białych szparagów przydadzą nam się do przyrządzenia lekkiego bulionu. Wystarczy zalać je wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut, a następnie odcedzić. Taki wywar możemy wykorzystać nie tylko do ugotowania zupy, ale także do innych sezonowych dań, takich jak risotto ze szparagami.   
  • Danie może także przybrać bardziej tradycyjną formę. Jeśli nie zmiksujemy składników, a jedynie zabielimy wywar śmietanką, powstanie klasyczna zupa ze szparagów. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i gotowaną marchewką. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa krem ze szparagów – z czym podawać? 

Główną rolę w tej potrawie grają oczywiście szparagi i to właśnie ich smak ma być na pierwszym miejscu. Nie warto przesadzać z dodatkami, bo mogą je przyćmić. Zupa krem z białych szparagów jest lekka, dlatego świetnie sprawdza się w okresie wiosennym, kiedy chcemy wrócić do życia po zimie. Jeśli jednak chcemy podać danie w czasie spotkania ze znajomymi lub rodzinnej uroczystości, polecamy postawić na różne dodatki, na przykład: 

  • grzanki – z białego pieczywa tostowego lub chleba razowego. Możemy pokroić je w kostkę i podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub upiec w piekarniku. Sprawdzi się także groszek ptysiowy lub chrupiąca bagietka. 
  • chipsy z boczku – smak wędzonki bardzo dobrze komponuje się z wiosenną świeżością zupy. Szparagi i boczek to także klasyczne połączenie śniadaniowe, które często występuje w towarzystwie sosu holenderskiego. 
  • ser – żółty lub pleśniowy. Możemy wykorzystać intensywny w smaku cheddar, delikatną goudę lub kremowy ser camembert.  
  • szparagi w szynce – dodatek łodyg zawiniętych w dojrzewającą szynkę parmeńską to świetny sposób na zaimponowanie gościom. Aromat, który uzyskamy poprzez zapiekanie warzywa, nada całemu daniu nowy wymiar. Szparagi w szynce układamy na kremie lub serwujemy je obok. 
  • płatki migdałów – pasują do większości kremowych zup. Nie inaczej jest w przypadku wiosennego dania, jakim jest szybki i prosty krem ze szparagów. Świetnie sprawdzą się nie tylko pod względem smaku, ale także wyglądu – pomagają stworzyć piękną, monochromatyczną kompozycję.  

Szparagi – jak wybrać najlepsze? 

Niezależnie od tego, czy kupujemy zieloną czy białą odmianę, zawsze warto zwrócić uwagę na świeżość produktu. Skórka powinna być gładka i jednolita, łodyga elastyczna, a główka jędrna. Najlepsza zupa szparagowa powstanie z warzyw, które kupiliśmy tego samego dnia, ponieważ źle znoszą one przechowywanie. Im dłużej leżą w lodówce, tym bardziej twarde i łykowate się stają. Wyróżnia się trzy podstawowe typy:  

  • szparagi zielone – intensywne w smaku, świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, nawet na surowo. Można je lekko podsmażyć na maśle lub zapiec. Na romantyczną kolację we dwoje szczególnie polecamy krewetki ze szparagami.  
  • szparagi białe – słodkawe i delikatne w smaku, są grubsze i mają twardszą skórkę, którą trzeba obrać. To idealny składnik konkretnych dań, takich jak zupa krem szparagowa. 
  • szparagi fioletowe – trudne zarówno w uprawie, jak i w przygotowaniu, dlatego nie cieszą się zbyt dużą popularnością, ale za to imponująco się prezentują. Zawierają więcej cukrów i mają mniej błonnika niż biała i zielona odmiana. 

Pamiętajmy, że sezon na szparagi przypada na maj i czerwiec. Wtedy możemy kupić je nie tylko w supermarketach, ale także na lokalnych bazarkach.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne