4.4 (169)
Nie przypomina zwykłego czosnku, bo jada się jego liście. Zupa krem z czosnku niedźwiedziego to sposób na wykorzystanie tej coraz popularniejszej i bardzo zdrowej rośliny.
czosnek 1 ząbek
śmietana kremówka 100 ml
masło 30 g
gałka muszkatołowa 2 g
por 1 szt.
dymka 3 szt.
bulion drobiowy 1 l
ziemniaki 4 szt.
czosnek niedźwiedzi 200 g
sól 6 g
pieprz 3 g
Podsmażanie składników: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła. Wrzucamy posiekane dymki i czosnek. Szklimy. Dokładamy cienko pokrojonego pora. Dusimy go mieszając, aż zmięknie.
Gotowanie: wlewamy do garnka bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i liście czosnku. Gotujemy zupę do miękkości.
Zupa krem: miksujemy wszystkie składniki blenderem. Zabielamy zupę wedle uznania kremówką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy parmezanem, grzankami i pestkami dyni.