Krem z czosnku niedźwiedziego

Ocena:

4.4 (169)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nie przypomina zwykłego czosnku, bo jada się jego liście. Zupa krem z czosnku niedźwiedziego to sposób na wykorzystanie tej coraz popularniejszej i bardzo zdrowej rośliny.

Składniki:

  • czosnek  1 ząbek

  • śmietana kremówka  100 ml

  • masło  30 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • por  1 szt.

  • dymka  3 szt.

  • bulion drobiowy  1 l

  • ziemniaki  4 szt.

  • czosnek niedźwiedzi  200 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Krem z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Podsmażanie składników: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła. Wrzucamy posiekane dymki i czosnek. Szklimy. Dokładamy cienko pokrojonego pora. Dusimy go mieszając, aż zmięknie.

  • Krok 2:

    Gotowanie: wlewamy do garnka bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i liście czosnku. Gotujemy zupę do miękkości. 

  • Krok 3:

    Zupa krem: miksujemy wszystkie składniki blenderem. Zabielamy zupę wedle uznania kremówką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy parmezanem, grzankami i pestkami dyni. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne