Getty Images/iStock
4.43 (238)
Kotlety z białej kapusty są delikatne i chrupiące, dobrze przyprawione pieprzem i solą. Lekkie i pożywne, najlepiej smakują przygotowane z młodej, wiosennej, o lekko słodkim smaku. Jednak możemy je przyrządzać przez cały rok, ponieważ to warzywo doskonale znosi przechowywanie. Znakomicie zastępują mielone, dlatego dobrze komponują się z ziemniakami. Świetnie smakują też z sosem śmietanowym. Koniecznie przygotujcie te jarskie kotleciki z białej kapusty, które przypadną do gustu również mięsożercom.
jajka 2 szt.
kapusta biała 1.2 kg
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka 15 g
cebula 50 g
bułka tarta 70 g
oliwa z oliwek 90 ml
Do przygotowania kotletów z kapusty białej najlepsze będą młode główki, jednak dobrze sprawdzą się też dojrzałe – będą równie pyszne.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy i za pomocą noża o szerokim i długim ostrzu (nóż szefa kuchni) przekrajamy główkę w poprzek na pół. Połówki rozcinamy na ćwiartki i wycinamy głąb (najtwardszą część). Następnie jeden z kawałków umieszczamy na desce do krojenia i szatkujemy warzywo, siekając je w poprzek (powinny powstawać równe paski o szerokości ok. 1-2 cm). Czynność powtarzamy z pozostałymi cząstkami. Kapustę możemy również poszatkować za pomocą specjalnej krajalnicy.
Pocięte liście wrzucamy do dużego garnka i zalewamy chłodną wodą (jej poziom powinien być o kilka centymetrów wyższy). Naczynie ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdy płyn zacznie bulgotać, gotujemy jeszcze przez ok. 25-30 minut, aż warzywo będzie miękkie.
W tym czasie obieramy cebulę z łupin i siekamy ją w drobną kosteczkę. Na patelni umieszczamy 15 ml oliwy z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulkę i podsmażamy przez 5-7 minut, aż będzie rumiana. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy wodę i studzimy warzywo. Następnie liście odciskamy (np. przez płócienny woreczek, możemy też dobrze odsączyć ją na durszlaku).
Cebulę wraz z kapustą mielimy na drobno (możemy przepuścić je przez maszynkę lub ręczną praskę). Wrzucamy do czystej i suchej miski, dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy pieprzem i solą (jeśli chcemy, możemy dodać inne przyprawy, np. koperek świeży lub suszony). Całość starannie mieszamy, aż składniki równomiernie się połączą. Jeśli konsystencja będzie zbyt wodnista, możemy dodać 1 łyżkę bułki tartej.
Z powstałej masy formujemy okrągłe placuszki, które obtaczamy w bułce tartej (najlepiej robić to mokrymi dłońmi, dzięki czemu nie będą przyklejały się do rąk).
Na większą patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką o średnicy ok. 28 cm) wlewamy resztę oliwy z oliwek (sprawdzi się też olej rzepakowy lub słonecznikowy) i ustawiamy ją na średniej mocy palnika. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy kotleciki z kapusty i smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Jeśli chcemy odchodzić danie, to zróbmy kotlety z białej kapusty pieczone.
Kotlety z białej kapusty najlepiej smakują na ciepło, podaje np. z sosem śmietanowym lub tzatziki. Dobrze skomponują się też z dodatkiem młodych ziemniaczków.