231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska foodie.by.bb

Kaszanka z patelni

Ocena:

4.5 (165)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kaszanka z patelni z cebulką przypadnie do gustu miłośnikom szybkich, smażonych dań. W zależności od regionu Polski nazywana jest również kiszką lub krupniokiem. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżego chleba i kiszonych ogórków, choć to nie jedyna propozycja jej podania. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas spotkań ze znajomymi, jak i na codzienny obiad. Zobaczcie, jak błyskawicznie powstaje kaszanka na patelni.  

Składniki:

  • kaszanka  300 g

  • cebula  150 g

  • masło  25 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 szczypty

  • majeranek  3 g

Kaszanka z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kaszankę osuszamy ręcznikiem papierowym. Pętka nakłuwamy wykałaczką lub metalowym szpikulcem.

    kaszanka z patelni nakłuta
  • Krok 2:

    Cebulę obieramy i kroimy w piórka (może też być drobna kostka). Na patelni rozgrzewamy masło (najlepsze będzie klarowane). Przekładamy na nią cebulę i smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Od czasu do czasu mieszamy, nie powinna się zrumienić za bardzo, bo będzie nadal podgrzewana z kaszanką. Może zdarzyć się, że masło zacznie się przypalać, wystarczy wtedy dolać odrobinę oleju.

    kaszanka z patelni - cebula pokrojona w piórka
  • Krok 3:

    Pętka kaszanki układamy na zeszklonej cebulce. Piórka należy delikatnie mieszać, żeby się nie spaliły. Kaszankę smażymy z jednej strony mniej więcej przez 5 minut. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, skórka może popękać.

    kaszanka z patelni na zeszklonej cebuli
  • Krok 4:

    Kaszankę doprawiamy solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Pętka delikatnie przekręcamy na drugą stronę - dobrze sprawdzą się do tego szczypce kuchenne. Cały czas pamiętamy o mieszaniu cebuli. Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty, a w razie potrzeby wydłużamy do 5 minut.

    kaszanka z patelni - smażenie
  • Krok 5:

    Kaszankę z patelni przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy mięciutką cebulkę. Podajemy z pajdą świeżego chleba lub bułką, do tego domowe pikle, a najlepsze będą ogórki kiszone.

    kaszanka z patelni

Porady

  • Kaszankę z patelni można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mięsny wyrób jego roślinnym odpowiednikiem - taki produkt można kupić w jednym z hipermarketów lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Można je też przyrządzić w domu – na bazie kaszy gryczanej, czerwonej fasoli, papryki, kaszy manny i ulubionych przypraw.  
  • Smażoną kaszankę z cebulką można doprawić na wiele sposobów. W wersji podstawowej zawiera ona sól, pieprz i majeranek. Można jednak pokusić się również o dodatek słodkiej lub ostrej papryki w proszku, a także ziela angielskiego. Ciekawie smakuje z kilkoma kroplami aromatu dymnego. Niektórzy doprawiają ją też przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub sproszkowaną papryką wędzoną. 
  • Kaszanka na obiad najlepiej smakuje podana z musztardą. Często serwuje się ją również w towarzystwie ketchupu, tartego chrzanu lub sosu czosnkowego
  • Aromatyczne krupnioki można smażyć na różnych rodzajach tłuszczu. Sprawdzi się zarówno neutralny olej (rzepakowy, słonecznikowy lub ryżowy), jak i oliwa. Najlepiej smakują jednak na prawdziwym maśle (82%).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kaszanka z patelni, piekarnika czy z grilla? 

Sposobów na to, jak przyrządzić kaszankę, jest całe mnóstwo. Najpopularniejszym z nich jest usmażenie jej z cebulką. Danie to można jednak przyrządzić nie tylko w wersji smażonej. Krupniok może być też spożywany po ugotowaniu, jeśli chcemy zrobić go bez tłuszczu. Świetnie smakuje także: 

  • kaszanka z grilla – to obowiązkowy punkt w menu wszystkich letnich przyjęć w ogrodzie. Można położyć ją bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do pieczenia. Dobrze prezentuje się w towarzystwie boczku z grilla i szaszłyków warzywnych. Na stole nie może zabraknąć musztardy i ketchupu oraz pieczywa. 
  • kaszanka z piekarnika – można ją upiec zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i po zawinięciu w folię aluminiową lub specjalny rękaw. Często przyrządza się ją z dodatkiem jabłek lub ziemniaków. Niezależnie od sposobu podania krupniok z piekarnika zawsze smakuje fantastycznie, zwłaszcza w towarzystwie pieczarek lub zasmażonej kapusty kiszonej. 

Kaszanka z patelni – z czym ją jeść? 

Prosta kaszanka z cebulą z patelni najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Może to być chleb na zakwasie z chrupiącą skórką lub miękka bułka, na przykład kajzerka. Idealnym towarzystwem dla tego dania są ogórki kiszone, małosolne lub konserwowe oraz pikantna musztarda lub sos chrzanowy. Do kaszanki z patelni pasują także takie dodatki jak: 

  • surówka z kiszonej kapusty – z jabłkiem, cebulą i marchewką oraz dressingiem na bazie oleju. Jest zdrowa i bardzo prosta. Słodko-kwaśne elementy świetnie współgrają ze słoną kaszanką z patelni.  
  • duszone jabłka – słyną z tego, że doskonale komponują się z przeróżnymi wyrobami wieprzowymi. Kwaskowe owoce nie tylko świetnie smakują w towarzystwie kaszanki, ale także pomagają w trawieniu tłustego dania.  
  • sałatka z pomidorów – prosty i świeży dodatek, który spełnia podobną funkcję, co kiszone ogórki lub jabłka. Możemy udekorować ją posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.   
  • jajko sadzone – to ciekawy pomysł na proteinowe śniadanie, które zapewni nam energię na długi czas. Najlepiej, jeśli żółtko pozostanie płynne. Utworzy wtedy pyszny sos do kaszanki. 
  • ziemniaki z grilla – aromatyczne i rozpływające się w ustach, z dodatkiem masła i ziół. Dzięki nim powstanie genialny, sycący obiad. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne