Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.43 (191)
Wartościowe i pyszne śniadanie - kanapki z pastą z ciecierzycy do dobry pomysł dla zabieganych osób, którym zależy na zbilansowanym jadłospisie. Ta pasta z ciecierzycy zaskoczy Was smakiem!
ciecierzyca 1 puszka
konserwowe ogórki 2 szt.
papryka marynowana 50 g
czerwona cebula 0.5 szt.
szczypiorek 0.25 pęczka
sól 5 g
pieprz 3 g
papryka ostra 3 g
majonez 30 g
musztarda 8 g
kromka chleba 4 szt.
kiełki 30 g
jarmuż 30 g
marchewka 1 szt.
sałata 4 liście
pomidor 1 szt.
Ciecierzycę osączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Korniszony, paprykę, cebulę i szczypior drobno kroimy, dodajemy do ciecierzycy, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, majonezem i musztardą (najlepiej wstawić na noc do lodówki).
Grubą warstwą pasty smarujemy chleb przykrywamy kawałkami jarmużu i sałaty oraz wstążkami , marchewki, plastrami pomidora i kiełkami i drugą kromką chleba.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018