Kanapka à la Trześniewski

Ocena:

4.47 (192)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
Kanapka z pastą jajeczną.

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 łyżeczki masła
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2–3 łyżki siekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek czerwonego kawioru

Kanapka à la trześniewski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z kromek odcinamy skórki, każdą przecinamy na pół, smarujemy masłem. Jedno jajko kroimy w plasterki. Pozostałe siekamy niezbyt drobno, mieszamy z majonezem, śmietaną, musztardą, koperkiem, solą i pieprzem. Masę jajeczną rozprowadzamy na kromkach, każdą dekorujemy plasterkiem jajka, na środku którego kładziemy porcję kawioru.
  • Kanapki Trześniewskiego:
  • W centrum Wiednia jednym z najpopularniejszych lokali jest Kanapkarnia Trześniewskiego. Na przełomie XiX i XX wieku Franciszek Trześniewski wyemigrował za polskimi posłami do C.K. parla-mentu w Wiedniu. Nasz pomysłowy
  • rodak w 1902 roku otworzył tam małą restauracyjkę, w której serwowano klientom kanapki z różnymi pastami, w tym pastą jajeczną, rzeczą wówczas w Austrii nieznaną. Dziś możemy tam spróbować kanapek z 21 różnymi pastami, z czego 18 z nich podawanych jest w niezmienionej postaci od 1902 roku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne