4.44 (209)
Guacamole to prosta pasta z awokado o różnorodnym zastosowaniu, chociaż najczęściej spotkamy ją w towarzystwie chipsów z tortilli. Miąższ egzotycznego owocu wystarczy rozgnieść i połączyć z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Popularne dodatki, które znajdziemy w miseczce z kremowym dipem, to czosnek, kolendra i czerwona cebula. Piękny efekt kolorystyczny osiągniemy, jeśli połączymy pastę z pomidorkami. Podpowiadamy, jak zrobić guacamole na przystawkę lub dodatek do kolacji.
awokado 2 szt.
limonka 1 szt.
sól 3 g
pieprz 2 g
kolendra 0.5 pęczka
czosnek 1 ząbek
pomidorki koktajlowe 4 szt.
czerwona cebula 0.5 szt.
Przygotowanie dodatków: kolendrę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Siekamy ją (kilka najładniejszych listków warto odłożyć do dekoracji). Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy też wykorzystać łagodniejszą w smaku dymkę lub szalotkę). Przeciskamy czosnek przez praskę. Myjemy pomidorki koktajlowe. Dzielimy je na ćwiartki lub kroimy w drobniejsze kawałki.
foodie.by.bb
Awokado: przekrajamy na pół. Wyjmujemy pestkę, zdecydowanym ruchem wbijając w nią nóż i przekręcając go. Jeśli owoc jest dojrzały, powinna z łatwością oddzielić się od miąższu. Wyjmujemy awokado ze skórki za pomocą łyżki. Wkładamy je do miseczki i rozgniatamy widelcem. Możemy też wykorzystać malakser lub blender – ta opcja przyda się, jeśli przyrządzamy większą porcję pasty.
foodie.by.bb
Mieszanie składników: wyciskamy sok z limonki i wlewamy go do rozgniecionego awokado. Dzięki niemu pasta będzie lepsza, a ponadto nie ściemnieje z upływem czasu. Limonka ma charakterystyczny smak, który dobrze komponuje się z awokado i pasuje do wielu dań kuchni meksykańskiej, ale jeśli nie udało nam się jej kupić, możemy wykorzystać sok z cytryny. Dodajemy do pasty czosnek, kolendrę, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Mieszamy do połączenia składników. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy naprzemiennie sokiem i solą, aż do uzyskania najlepszego efektu. Rozdzielamy na dwie miseczki.
foodie.by.bb
Guacamole klasyczne: podajemy w czystej postaci, bez dodatków. Pasuje między innymi do kanapek, tostów lub chipsów z tortilli. Jeśli chcemy, żeby prosta pasta z awokado była bardziej intensywna w smaku, możemy dodać do niej szczyptę ostrej papryki lub dorzucić posiekane świeże chili (na przykład serrano lub jalapeño).
foodie.by.bb
Guacamole z pomidorami: do podstawowej wersji sosu dodajemy przygotowane pomidorki koktajlowe (w sezonie wiosenno-letnim warto w zamian wykorzystać dojrzałe pomidory roma) i czerwoną cebulę. Mieszamy i ponownie doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie stołu z kolorowymi przekąskami lub dodatek do tacos.
foodie.by.bb
Porady
- Sos guacamole warto zaserwować w „miseczce” ze skórki, która zostanie nam po wydrążeniu miąższu awokado. To gotowa odpowiedź na pytanie, co można przygotować na przystawki na imprezę. Do tego wystarczą paluszki grissini, chipsy lub bagietka i szybka przekąska gotowa.
- Przepis na tę prostą pastę można dowolnie modyfikować. Na przykład kolendrę równie godnie zastąpi natka pietruszki. Często spotyka się takie dodatki jak kwaśna śmietana, majonez lub pestki granatu (dzięki nim zyskujemy ciekawy kontrast kolorystyczny).
- Podstawą udanej pasty jest dojrzałe awokado o kremowym miąższu. Żeby upewnić się, że owoc nie jest przejrzały, możemy odchylić szypułkę. Jeśli awokado jest pod spodem żółte, oznacza to, że wybraliśmy idealny egzemplarz. Kolor brązowy zwiastuje natomiast, że awokado jest już prawdopodobnie zepsute, a zielony – jeszcze niedojrzałe.
Pasta guacamole świetnie sprawdzi się jako dodatek do chipsów z tortilli na niezobowiązującym spotkaniu towarzyskim. Często spełnia też rolę sosu do potraw typu tex-mex, takich jak burrito, taco lub chimichanga. Przedstawiamy kilka pomysłów na podanie pasty z awokado:
Przepis na guacamole doskonale pokazuje, jak wydobyć cały potencjał z pozornie neutralnego składnika, przy pomocy odpowiedniej techniki i dodatków. Pasta do wrapów lub kanapek to jednak nie jedyny sposób na wykorzystanie tego owocu. Dzięki swojej strukturze awokado stanowi na przykład doskonałą, naturalnie kremową podstawę roślinnych deserów. Na jego bazie możemy przygotować krem czekoladowy lub wegańskie lody. Polecamy wypróbować także takie dania jak jajecznica z awokado lub jajka na twardo faszerowane zieloną pastą.
Rabat na produkty marki MAC -25% przy zakupach za min. 249 zł. W promocji nie biorą udziału produkty już przecenione, Connect In Colour Eye Shadow Palette, Glitter, Blot Powder/Pressed, Mineralize Skinfinish Natural, Brushes, Accessories, Pro Products, nowości, kolekcje limitowane, MINI MAC oraz produkty z linii MAC VIVA GLAM. Oferty nie łączą się. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na maccosmetics.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.