Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.46 (182)
Wegetariański gulasz - tym razem grzybowy z dodatkiem kaszy pęczak.
borowiki 1 szt.
pieczarki 0.5 kg
portobello 4 szt.
kasza pęczak 150 g
olej 30 ml
cebula 1 szt.
kalafior 0.5 kg
marchewka 2 szt.
natka pietruszki 0.5 pęczka
pieprz 5 g
rozmaryn 3 g
oregano 5 g
sos sojowy 15 ml
cukinia 1 szt.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy.
Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, podsmażamy, następnie paski portobello, dusimy, aż odparuje około połowy soku.
Dokładamy kapelusze pieczarek pokrojone na połówki lub ćwiartki i nóżki pocięte w plasterki, dusimy kilka minut. Podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego, wkruszamy borowika, oprószamy pieprzem, rozmarynem i oregano, dusimy, aż marchewka będzie prawie miękka.
Dodajemy kalafiora, dusimy ok. 5 min. Dodajemy plasterki cukinii, dusimy ok. 3 min. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i ziołami.
Pęczak gotujemy na sypko w dużej ilości lekko osolonej wody, po odcedzeniu mieszamy z łyżką oleju (najlepiej z prażonego sezamu).
Mieszamy z sosem grzybowym, mocno zagrzewamy. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Porady
Zobacz też: zielony gulasz z agrestem