Grzybowy gulasz z pęczakiem

Ocena:

4.46 (182)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Wegetariański gulasz - tym razem grzybowy z dodatkiem kaszy pęczak.

Składniki:

  • borowiki  1 szt.

  • pieczarki  0.5 kg

  • portobello  4 szt.

  • kasza pęczak  150 g

  • olej  30 ml

  • cebula  1 szt.

  • kalafior  0.5 kg

  • marchewka  2 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • pieprz  5 g

  • rozmaryn  3 g

  • oregano  5 g

  • sos sojowy  15 ml

  • cukinia  1 szt.

Grzybowy gulasz z pęczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy.

  • Krok 2:

    Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, podsmażamy, następnie paski portobello, dusimy, aż odparuje około połowy soku.

  • Krok 3:

    Dokładamy kapelusze pieczarek pokrojone na połówki lub ćwiartki i nóżki pocięte w plasterki, dusimy kilka minut. Podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego, wkruszamy borowika, oprószamy pieprzem, rozmarynem i oregano, dusimy, aż marchewka będzie prawie miękka.

  • Krok 4:

    Dodajemy kalafiora, dusimy ok. 5 min. Dodajemy plasterki cukinii, dusimy ok. 3 min. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i ziołami.

  • Krok 5:

    Pęczak gotujemy na sypko w dużej ilości lekko osolonej wody, po odcedzeniu mieszamy z łyżką oleju (najlepiej z prażonego sezamu).

  • Krok 6:

    Mieszamy z sosem grzybowym, mocno zagrzewamy. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: zielony gulasz z agrestem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne