Restaurant Week książka

Gnocchi z masłem szałwiowym

Ocena:

4.53 (143)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
Przepis restauracji Chianti z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej + garść mąki do posypania
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 listków szałwii
  • 1 łyżka świeżo tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Gnocchi z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki gotuj ze skórką przez około 35 minut, ostudź, obierz i przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa.
  • Na stolnicę przełóż masę ziemniaczaną, dodaj mąkę, zrób wgłębienie. Wbij w nie żółtko i dodaj startą gałkę muszkatołową oraz sól.
  • Zagniataj elastycznie na gładkie ciasto około 8 minut, aż przestanie kleić się do rąk.
  • Ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
  • Następnie uformuj z niego wałek grubości kciuka i pokrój go pod kątem 45 stopni na małe kluseczki tak, żebyś uzyskał armadę małych rombów. Posyp je dokładnie mąką pszenną.
  • Wrzucaj kluski do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Gotuj je około 3–4 minut, aż wypłyną na wierzch, i odcedź.
  • Masło rozgrzej na patelni na średnim ogniu, wrzuć listki szałwii i smaż, aż będą chrupiące.
  • Gorącym masłem szałwiowym polej kluski, posyp obficie parmezanem i pieprzem.

Porady

Gnocchi każdemu Włochowi kojarzą się z dzieciństwem i obiadami u babci. W Rzymie tradycyjnie jada się je w czwartki. Nasze gnocchi wyrabiamy na miejscu w Restauracji. Goście uwielbiają je i przychodzą do nas specjalnie na to danie... nie tylko w czwartki. Teraz sekretem ich przyrządzania chcemy podzielić się z Tobą.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne