Zimne nóżki

Ocena:

4.28 (185)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zimne nóżki, obok sałatki jarzynowej i śledzi, wchodzą w skład kulinarnego niezbędnika podczas wszelkich domowych uroczystości. Słodkawe, miękkie mięso zanurzone w galaretce nie potrzebuje wielu dodatków, wystarczą krążki marchewki i natka pietruszki. Choć zrobienie dania zajmuje kilka godzin, proces wcale nie jest pracochłonny. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić zimne nóżki w galarecie. Pamiętajcie, żeby podać je z cząstką cytryny lub octem.

Składniki:

  • nóżki wieprzowe  1 kg

  • golonki  800 g

  • woda  1.8 l

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • czosnek  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • pieprz  4 g

  • sól  2 szczypty

  • ocet jabłkowy  5 ml

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Zimne nóżki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowujemy nogi wieprzowe. Jeśli jest taka potrzeba, opalamy je, żeby pozbawić je szczeciny. Myjemy je. Możemy wyszorować szczoteczką. Wkładamy je do dużej miski razem z golonką. Moczymy mięso w zimnej wodzie przez około godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się krwi i zanieczyszczeń. Co jakiś czas zmieniamy wodę na czystą. 

    zimne nóżki - przygotowanie mięsa
  • Krok 2:

    Obieramy korzeń pietruszki, marchewki i cebulę. Przekrajamy główkę czosnku w poprzek na pół. Nie zdejmujemy z niego łupinki, jest pełna aromatu, a i tak nie znajdzie się w gotowym daniu. Do wywaru możemy też dodać korzeń selera lub por.

    zimne nóżki - przygotowanie warzyw
  • Krok 3:

    Dzielimy cebulę na połówki. Układamy je płaską stroną do dołu na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Czekamy, aż mocno się zrumienią. W ten sposób wydobywamy z nich aromat. Możemy też opalić cebulę nad palnikiem gazowym lub w piekarniku. 

    zimne nóżki - opiekanie cebuli
  • Krok 4:

    Wkładamy oczyszczone nogi wieprzowe i golonkę do dużego garnka. Zalewamy 1,8 l zimnej wody. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie zbieramy tworzące się na powierzchni wywaru szumowiny. To ścięte białko, które warto usuwać na bieżąco, żeby zimne nóżki wieprzowe nie wyszły zbyt mętne. Możemy to zrobić małym sitkiem lub łyżką cedzakową. 

    zimne nóżki - gotowanie mięsa
  • Krok 5:

    Wkładamy do garnka z mięsem jarzyny oraz zioła i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez 3 godziny. Wywar powinien tylko lekko wrzeć. Jeśli chcemy sprawdzić, czy galaretka wieprzowa wyjdzie dokładnie taka, jak chcemy, możemy odlać odrobinę płynu i wstawić go do lodówki lub na kilka minut do zamrażarki. W ten sposób przekonamy się, jak wywar będzie wyglądać po stężeniu. 

    zimne nóżki - dodanie warzyw i przypraw
  • Krok 6:

    Wyjmujemy z garnka ugotowane marchewki i mięso (powinno być bardzo miękkie, z łatwością odchodzić od kości). Pozostałą zawartość odcedzamy przez sito, żeby oddzielić resztę warzyw i przyprawy. Jeśli chcemy, żeby nóżki w galarecie wyszły bardziej krystaliczne, możemy dodatkowo sklarować wywar za pomocą białek jaj rozmąconych z sokiem z cytryny. Dodajemy je do wywaru i podgrzewamy. Czekamy, aż na wierzchu utworzy się piana, która zbierze wszystkie zanieczyszczenia, a następnie przecedzamy płyn przez sito wyłożone gazą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie octem jabłkowym.   

    zimne nóżki - gotowy wywar
  • Krok 7:

    Kroimy ugotowaną marchewkę w plasterki. Oczyszczamy nóżki i golonkę – oddzielamy od kości i pozbywamy się chrząstek. Rozdzielamy mięso na mniejsze kawałki, kiedy jest jeszcze ciepłe. Możemy to zrobić palcami lub za pomocą dwóch widelców.   

    zimne nóżki - rozdzielanie mięsa
  • Krok 8:

    Dno okrągłych, niewielkich miseczek (około 6, w zależności od ich rozmiaru) lub filiżanek posypujemy posiekaną natką pietruszki. Układamy w nich plasterki marchewki, a następnie rozmieszczamy rozdrobnione mięso. Zalewamy składniki wywarem, tak żeby całkowicie je przykrył. Wstawiamy miseczki do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). 

    zimne nóżki - rozlewanie do miseczek
  • Krok 9:

    Kiedy galaretka całkowicie stężeje, możemy wyjąć ją z miseczek. Wystarczy ją lekko podważyć nożykiem lub cienką szpatułką i odwrócić naczynie. Powinna z łatwością oddzielić się ścianek. Dekorujemy i podajemy zimne nóżki. Przepis babci zazwyczaj idzie w parze z octem spirytusowym lub ćwiartkami cytryny, ale do galaretki wieprzowej pasują też ogórki kiszone lub marynowane grzyby. 

    zimne nóżki - podanie

Porady

  • Nie trzeba się ograniczać, jeśli chodzi o wybór mięsa – z powodzeniem zrobimy zimne nóżki z golonki, ale możemy też połączyć różne gatunki mięs, na przykład dodać żeberka wieprzowe
  • Galaretki nie trzeba zjadać od razu, dosyć długo wytrzyma w lodówce (nawet 10 dni). Jeśli chcemy przedłużyć jej trwałość, gorący wywar możemy wlać do szczelnie zamykanych słoiczków.  
  • Mięso wieprzowe można zastąpić chudszym, białym i przygotować zimne nóżki z kurczaka. Przepis pozostaje właściwie bez zmian, ale konieczne może okazać się dodanie żelatyny. Smak galaretki drobiowej będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty. 
  • Przepis na zimne nóżki można modyfikować, wkładając do miseczek rozmaite warzywa, takie jak kukurydza lub groszek
  • Tradycyjne nóżki w galarecie nie wymagają dodawania żelatyny, ponieważ jest jej wystarczająco dużo w kościach i chrząstkach wieprzowych. Jeśli jednak obawiamy się, że nie otrzymamy odpowiedniej konsystencji, możemy dodać łyżeczkę żelatyny w proszku do gorącego wywaru i dobrze ją rozmieszać. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne