Dominika Wójciak "Prosto, pysznie, do pudełka"

Faszerowane bakłażany. Prosty przepis na idealny lunchbox

Ocena:

4.43 (192)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Sycące dania z warzyw to popisowe propozycje Dominiki Wójciak. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" znalazły się m.in. faszerowane bakłażany z rodzynkami, pesto i kaszą lub makaronem.

Składniki:

  • bakłażan  4 szt.

  • słonecznik  50 g

  • rodzynki  50 g

  • makaron orzo  250 g

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • seler naciowy  4 gałązki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • farsz  2 łyżki stołowe

Faszerowane bakłażany. prosty przepis na idealny lunchbox - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół i natnij miąższ w krzyż dosyć głęboko, ale tak, by nie naciąć skórki. Posyp warzywa solą i odstaw na 10 minut, by puściły sok. Po tym czasie mocno go wyciśnij, ugniatając połówki bakłażana w dłoni. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałą mieszanką natrzyj połówki bakłażanów od strony miąższu. Ułóż bakłażany na blasze przeciętą stroną do góry i piecz około 40 minut, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko przypieczony. Wszystkie składniki farszu wymieszaj, wyłóż na bakłażany po 2-3 łyżeczki tuż przed podaniem lub spakowaniem do pudełka.

Porady

Zobacz też: pomidory faszerowane bakłażanami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne