Fasola duszona z dynią, papryką i morelami

Ocena:

4.41 (193)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Doskonała potrawka warzywna z białej fasoli, z papryką i dodatkiem słodkich moreli.

Składniki:

  • feta  50 g

  • morele  350 g

  • olej słonecznikowy  75 ml

  • bulion warzywny  250 ml

  • cebula  2 szt.

  • papryka w proszku  3 g

  • czerwona papryka  2 szt.

  • dynia  500 g

  • biała fasola  300 g

  • czosnek  2 ząbki

  • ocet winny  30 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  2 g

  • cynamon  2 g

  • cukier  4 g

  • rozmaryn  1 gałązka

  • pomidory w puszce  500 g

  • pomidor  3 szt.

  • oliwa z oliwek  60 ml

Fasola duszona z dynią, papryką i morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: podsmażamy ją do zeszklenia w garnku z grubym dnem na rozgrzanym oleju. Wrzucamy też lekko zgniecione igiełki rozmarynu.

  • Krok 2:

    Dynia i papryka: kroimy je w podobnej wielkości kawałki (ok. 1 cm), dokładamy do garnka. Oprószamy cukrem i obsmażamy, aby nie zmieniły koloru, a stały się tylko lekko szkliste.

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: dorzucamy ugotowaną fasolę i morele pokrojone w duże kawałki. Blendujemy pomidory pelati z czosnkiem, Wlewamy je do garnka. 

  • Krok 4:

    Gotowanie: doprawiamy fasolę cynamonem, suszoną papryką, solą i pieprzem. Dusimy przez 30 min, dolewając – jeśli zajdzie potrzeba – szklankę wywaru warzywnego lub wody. Tuż przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w niedużą kostkę pomidory. Wlewamy ocet i oliwę. Mieszamy i zakręcamy gaz.

  • Krok 5:

    Podanie: serwujemy fasolę z dodatkami na gorąco, z kromką chleba. Posypujemy kruszoną fetą.

    Przepis Agaty Wojdy pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 10/2016 

Porady

>>> Owoce bardzo pasują do duszonej fasoli – bardzo odświeżają jej smak. Polecam brzoskwinie, nektarynki, mirabelki, renklody, które poza sezonem można zastąpić 2–3 łyżkami dżemu z pomarańczy lub mirabelek.

>>> Nie ma przeszkód, aby dodać do tej potrawy „element mięsny” – może to być przesmażona pikantna kiełbasa lub usmażone mielone mięso, koniecznie jednak odsączone z tłuszczu.

>>> Uduszoną w ten sposób fasolę można zapiec pod mieszanką 3 łyżek bułki tartej, łyżki ostrego twardego sera i posiekanego ząbku czosnku. Z przypraw polecam wyłącznie klimaty południowe: tymianek, cząber, oregano, rozmaryn.

Zobacz też przepis na: Austriackie knedle z morelami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne