Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Ocena:

4.5 (194)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Kruche eskalopki cielęce i pyszny sos pomidorowy to propozycja na sycący, letni obiad. Najlepiej użyć sezonowych, soczystych pomidorów lub domowych przetworów pomidorowych.

Składniki:

  • 8 plastrów polędwicy cielęcej (po 80 g każdy)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • liście świeżej szałwii
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej
  • 3–4 łyżki masła
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 25 dag pokrojonych, obranych ze skóry pomidorów

Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cielęcinę oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, na każdym kładziemy liść szałwii i owijamy plastrem szynki.
  • Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła. Gdy zacznie się pienić, wkładamy eskalopki i smażymy, aż się zrumienią, odwracamy i rumienimy z drugiej strony.
  • Wlewamy wino i podgrzewamy, aż odparuje. Eskalopki wyjmujemy łopatką i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Na patelnię wlewamy bulion i stale mieszając drewnianą łyżką, gotujemy na małym ogniu, zeskrobując drobinki mięsa, które przywarły do dna.
  • Dodajemy pomidory i gotujemy ok. 20 min. Wkładamy eskalopki i podgrzewamy 2–3 min, by nasyciły się aromatem sosu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: zupa krem z pomidorów

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne