Enchilada z kurczakiem, chorizo i papryką

Ocena:

4.47 (198)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
Najlepsze dania to te, które możemy z powodzeniem odgrzewać. Taka właśnie jest ta przepyszna enchilada!

Składniki:

  • 10 dag chorizo lub węgierskiej paprykowej kiełbasy
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 nieduże cebule
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 4 jajka
  • 20 dag sera mimolette
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka ostrej pasty paprykowej typu harissa
  • 8–10 pszenno-kukurydzianych małych, gotowych tortilli
  • 150 ml śmietany 36%

Enchilada z kurczakiem, chorizo i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Chorizo kroimy w plastry, fi lety z piersi w cienkie paski, cebule drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, ścieramy na dużych oczkach do miski. Dodajemy do nich zgnieciony ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Papryki przekrawamy na pół, czyścimy z pestek i kroimy w drobną, równą kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy chorizo i smażymy przez 3 min.
  • Dokładamy cebulę, paprykę, kurczaka i obsmażamy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, przez 6–8 min. Przekładamy do miski, zostawiamy do ostygnięcia. 3 jajka lekko ubijamy z niewielką ilością soli i pieprzu, dodajemy do farszu razem połową startego sera. Na patelni po smażeniu rozgrzewamy olej, wrzucamy harissę i przetarte pomidory, dusimy 2 min na małym ogniu, mieszając; wylewamy na dno żaroodpornego naczynia.
  • Ustawiamy piekarnik na temp. 180°C. Na suchej patelni podgrzewamy placki, aby zmiękły, nakładamy porcję farszu i natychmiast rolujemy. Układamy na sosie. Ostatnie jajko lekko ubijamy ze śmietaną, dodajmy pozostały ser i wylewamy na wierzch tortilli. Zapiekamy przez 30 min. Serwujemy na gorąco, z dodatkiem np. salsy, posypane kolendrą lub szczypiorem, z gęstą kwaśną śmietaną.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Na następny dzień proponuję dwie opcje: możemy podgrzać przygotowaną całość w piekarniku, pamiętając o przykryciu folią aluminiową. Można dodać 2–3 łyżki wody i wierzch pokryć dodatkową porcją sera. Nie zapominajmy o dodatkach: wystarczy pokroić w drobną kostkę świeżego ogórka, pomidora bez skóry i czerwoną cebulę, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, sokiem z 1/2 limonki, odrobiną pasty paprykowej i posiekaną kolendrą, dosolić i podać obok, koniecznie z kleksem kwaśnej śmietany (do gęstej słodkiej dodajemy trochę soku z cytryny, solimy i gotowe). Meksykańskie tortille doskonale zastąpią naleśniki, trzeba tylko usmażyć małe i grubsze niż zwykle.
Zobacz też: kuchnia meksykańska - tacos i enchilada w twojej kuchni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne