Chłodnik współczesny

Współczesny chłodnik to wzorcowy przepis na danie kuchni polskiej. Podczas upałów koniecznie spróbujcie podawanej na zimno zupy.

chłodnikbotwinka

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki lub 3 łyżki koncentratu buraczanego
  • cukier, sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 świeże lub małosolne ogórki, pokrojone w kostkę
  • ząbek czosnku, posiekany
  • pęczek rzodkiewek, umytych, pokrojonych w półplasterki lub kostkę
  • po pęczku koperku i szczypiorku
  • 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • pieprz
  • 3 jajka na twardo, pokrojone

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Botwinkę czyścimy, płuczemy, kroimy liście i buraczki. Zalewamy 2 szklankami lekko osolonej i posłodzonej wody, gotujemy. Jeżeli nie gotujemy botwinki, to do kwasu buraczanego wlewamy sok z cytryny, dodajemy ogórki, czosnek rzodkiewki, zieleninę.
  • Zalewamy zsiadłym mlekiem wymieszanym z jogurtem, łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze schładzamy, podajemy z jajkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: tradycyjny chłodziec



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 

Share

Podobne przepisy