BBQ - sosy do grilla

Sosy do grilla BBQ to świetna alternatywa dla keczupu. Dzięki nim nawet zwykła karkówka nabierze niepowtarzalnego smaku. Idealny dla lubiących domowe przetwory. Do wypróbowania na rodzinnym grillu.

Sosy

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki:

  • Klasyczny sos BBQ w stylu St. Louis
  • 500 ml keczupu
  • 125 ml wody
  • 85 ml octu jabłkowego
  • 85 ml melasy lub 75 dag brązowego cukru
  • 2 łyżki łagodnej żółtej musztardy
  • łyżka sproszkowanej prażonej cebuli (jak do hot dogów)
  • łyżka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • Ostry sos BBQ musztardowy
  • 220 ml octu jabłkowego
  • 150 ml musztardy
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • Dymny sos BBQ  teksański
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cebuli, drobno startej
  • 3 łodygi selera naciowego, oczyszczone i posiekane
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • kostka bulionu wołowego
  • 250 ml keczupu
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól i pieprz do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Klasyczny sos BBQ w stylu St. Louis: Wszystkie składniki przekładamy do rondla, dokładnie mieszamy, stawiamy bez przykrycia na małym ogniu. Mieszając często od dna, redukujemy (odparowujemy) sos do gęstej konsystencji. Przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Przekładamy do szklanego naczynia, szczelnie zamykamy
  • Ostry sos BBQ musztardowy: Składniki – od octu po sos tabasco – mieszamy w rondlu i gotujemy, aż sos odparuje i zgęstnieje. Gasimy ogień, wrzucamy zimne masło i sos sojowy, dokładnie mieszamy.
  • Dymny sos BBQ  teksański: W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i seler, dusimy ok. 5 min, często mieszając. Dodajemy czosnek, przesmażamy 30 sek. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 250 ml wody, wlewamy do rondelka. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy bez przykrycia ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Gorący można zmiksować blenderem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych



 





 



 



 



 





 



 



 





 

Notka redakcyjna

Wszystkie sosy przechowujemy w lodówce do miesiąca. Aby były trwalsze, można je zapasteryzować.
Share

Podobne przepisy