Tekst, przepisy i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl, asystentka sesji: Ewa Michalska
4.49 (174)
Kofta, czyli chrupiące kuleczki z warzyw, jest wegańską potrawą, którą robi się dość szybko, a przede wszystkim ławo. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie świetnym pomysłem na codzienny obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Można ją również podać z dipem jako przekąskę na imprezę. Panierowana sezamem najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki. Podajemy sprawdzony przepis na warzywne pulpeciki.
ziemniaki 1 szt.
kapusta 1 l
natka pietruszki 1 pęczek
mąka z ciecierzycy 0.75 szklanki
olej 1 szklanka
asafetyda 0.5 łyżeczki
nasiona kolendry 1.5 łyżeczki
kumin (kmin rzymski) 1.5 łyżeczki
goździki 5 szt.
kardamon 2 szt.
pieprz 0.5 łyżeczki
kurkuma 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 3 łyżki stołowe
sezam 3 łyżki stołowe
Przyprawy: wszystkie przyprawy w ziarenkach wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zaczną mocno pachnieć i ściemnieją o kilka tonów. Gdy przyprawy ostygną, wyłuskujemy ziarenka kardamonu i wszystkie uprażone ziarna mielimy w młynku. Mieszamy z asafetydą i kurkumą.
Warzywa: kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, ziemniaka ścieramy na tarce (nie solimy). Odciskamy warzywa z nadmiaru płynów. Mieszamy razem, dodajemy przyprawy, trochę soli, wiórki kokosowe i tyle mąki z ciecierzycy, żeby móc lepić zwarte kulki.
Lepienie i smażenie kofty: wilgotnymi dłońmi lepimy 20 kulek i obtaczamy je w ziarenkach sezamu, smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu, mieszając delikatnie, aż powoli osiągną ciemnozłoty kolor. Podajemy z sosem tzatziki, w którym maczamy pulpety.
Porady
- Prażenie przypraw – żeby uniknąć spalenia przypraw, dodaj do mieszanki ziarna sezamu. Kiedy się zezłoci, oznaczać to będzie, że również pozostałe ziarna są gotowe.
- Lepienie kulek – im mniej mąki z ciecierzycy dodasz do kofty, tym będą one smaczniejsze. Dodaj jej tylko tyle, ile potrzeba, by kulki się nie rozpadały podczas smażenia.
- Jeśli chcemy mieć pełny posiłek zamiast przekąski, możemy zalać kofty gorącym sosem pomidorowym (jak do spaghetti) i podać po 10 min., kiedy lekko w nim zmiękną, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
- Jeśli nie masz pod ręką asafetydy, dodaj ½ łyżeczki suszonej cebuli i ½ łyżeczki suszonego czosnku.
- Zamiast oleju możesz także smażyć kofty wegetariańskie na maśle klarowanym. Sprawdzi się też olej kokosowy.
Kofta to danie popularne zwłaszcza w kuchni arabskiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. To rodzaj kotlecików lub pieczeni, zwykle z baraniny, ale też wołowiny, kurczaka czy jagnięciny. Z kolei kofta wegetariańska lub wegańska przyrządzana jest zwykle z sera (np. ser paneer), ziemniaków lub innych jarzyn.
Dużą popularnością cieszy się grecka kofta (to nadziane na patyk mielone kotleciki, które zazwyczaj piecze się na grillu ) i indyjska (zazwyczaj wegetariańska), różnią się stosowanymi przyprawami.
Warzywne pulpeciki mogą być wykorzystane do kebaba lub tortilli, natomiast ulepione w większe kotlety to dobry pomysł na wegetariańskie burgery.
Jako że kofta to danie popularne w wielu kuchniach świata, przepisów na nią jest wiele. W większości podstawowym składnikiem jest mięso mielone, do którego dodaje się jajko, przyprawy oraz cebulę. Zależnie od regionu i kuchni, dodaje się także kaszę bulgur, warzywa czy np. żółty ser (do kasarli kofte).
W Indiach, gdzie szczególnie popularna jest kofta wegetariańska, zamiast mięsa wykorzystuje się ser paneer, ziemniaki lub nawet banany. Z wymieszanych składników przyrządza się kulki bądź płaskie kotleciki, które są smażone, pieczone na grillu lub w piecu albo duszone. Gotowe kotleciki podaje się najczęściej z ryżem bądź pieczywem.
Najpopularniejszym sposobem podania jest kofta z sosem tzatziki. Przepis na tzatziki jest bardzo prosty: kubek naturalnego greckiego jogurtu (lub wegańskiego odpowiednika) mieszamy do smaku ze startym świeżym ogórkiem i ząbkami czosnku, niewielką ilością oliwy oraz solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami, jak mięta czy koperek. Dobrym dodatkiem do kofty będzie także ajvar. Ajvar to pasta ze słodkiej papryki, bakłażanów (lub cukinii), czosnku i octu, doprawiona pieprzem i chili.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.