Wegańskie lody
13.09.2019

Wegańskie przepisy w galerii

Wegańskie lody, wegańskie buddhabowl, wegańskie przepisy w galerii. Sprawdzone i pyszne.

VegeMiasto
21.08.2019

VegeMiasto – wegańska moc roślin

Kuchnia roślinna, bez laktozy i glutenu to obecnie nic strasznego. Od kilku lat potwierdza to warszawska restauracja bistro VegeMiasto mieszcząca się przy Alejach Solidarności 60A. Każdy kto chce choć spróbować nowych smaków z roślinami w roli głównej, powinien tam zajrzeć. My testowaliśmy kilka pyszności i prezentujemy je w cyklu „Smaczne miejsca”.

Komosa ryżowa (quinoa)
25.07.2019

Quinoa (komosa ryżowa) - pyszna na wytrawnie i na słodko

Te drobne kuleczki, znane jako quinoa, czyli komosa ryżowa są coraz bardziej popularne. Dodajemy je do sałatek, jemy do potrawek, a nawet robimy z nich desery. I bardzo dobrze, bo komosa ryżowa to bogate źródło białka. Co z niej przyrządzić? Podpowiadamy w naszej galerii.

pudding chia
22.07.2019

Pudding chia - prosty przepis, który pokochasz!

Pudding chia to popularny deser, który podbił nasze podniebienia. To zarówno wspaniały pomysł na podwieczorek, jak i doskonałe, lekkie śniadanie. Pudding chia przygotowuje się w zaledwie w kilka minut - nic, tylko spróbować!

Musztardowiec
15.07.2019

Musztardowiec – liście nie tylko na sałatki

Roślina rzadko obecna w polskiej kuchni, choć jej mięsiste liście o lekko pikantnym smaku mogą być ciekawym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Musztardowiec dostarcza także dużo cennych składników odżywczych. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak wykorzystać ten produkt w praktyce.

gowne_panko
15.07.2019

Panierka panko

Panierka panko jest zdrowszą alternatywą dla klasycznej bułki tartej - przede wszystkim podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Coraz częściej zachwycają się nią również wegetarianie. Lepiej zrobić panko, a może kupić? Podpowiadamy praktyczne triki na panko w kuchni!

Dominika Wójciak
11.07.2019

Dominika Wójciak – kwestionariusz kulinarny

Dominika Wójciak – autorka książek kulinarnych, ekspertka od warzyw wszelakich i zwyciężczyni trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. W kuchni nie boi się eksperymentować, a swoimi pomysłami inspiruje innych do niesztampowego gotowania. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada m.in. o ulubionych daniach z dzieciństwa autorstwa babci i mamy, zagadkowym produkcie Yuba i ulubionym gadżecie w kuchni.

Boczniaki na śniadanie
06.07.2019

Boczniaki – grzyby, których warto spróbować

Boczniaki wchodzą do polskich kuchni! I choć nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, na pewno zasługują na zainteresowanie. Boczniaki charakteryzują się dużymi wartościami odżywczymi i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów, m.in. jako zamiennik mięsa. Podpowiadamy kilka przepisów na boczniaki i wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.

Vegan Ramen Shop
26.06.2019

50 najlepszych wegańskich restauracji w Europie. W rankingu Vegan Ramen Shop i Vegab

Weganizm to jeden z najszybciej rozwijających się trendów kulinarnych. Nadal jednak nie brakuje opinii, że wegańskie jedzenie jest mdłe i bazuje głównie na soi i tofu. Z tym mitem z powodzeniem rozprawiają się restauratorzy, a wegańskie knajpy raz po raz zdobywają kolejne wyróżnienia. Weganie śmiało mogą wybierać miejsca, gdzie zjedzą smaczne posiłki bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Ułatwia to najnowszy ranking 50 najlepszych wegańskich restauracji w Europie na 2019 rok. W czołówce krakowski Vegab, a na liście również Vegan Ramen Shop. Co oceniali jurorzy rankingu?

Warzywa z grilla
01.06.2019

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?