Składniki (na 4–6 porcji):
– 1 kg ziemniaków na purée
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– 5 pętek surowej białej kiełbasy
– 3 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 3 marchewki
– 500 g mrożonego groszku
– 100 g masła
– 500 ml zakwasu na żurek
– 1 jajko
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Przeciśnij je przez praskę, przełóż do miski i połącz z serkiem mascarpone
z Piątnicy. Dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj i odstaw.
Na patelni na maśle podsmaż na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną
w półplasterki białą kiełbasę, smaż przez 5 minut. Dołóż marchewkę
pokrojoną w drobną kostkę i duś przez 10 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody.
Następnie zawartość patelni zalej zakwasem na żurek i mieszaj do zgęstnienia,
dopraw solą i pieprzem.
Przełóż sos do żaroodpornego naczynia, by utworzył dolną warstwę zapiekanki, zasyp groszkiem
i całość przykryj purée. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut.
Podawaj od razu po upieczeniu. Ma być ciepłe i sycące, kiedy za oknem wieje.
Wykonanie: 50 min
Więcej przepisów znajdziesz TU