Składniki (na 2 porcje):
– 200 g makaronu tagliatelle
– puszka pomidorów
– 3 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– kilka gałązek świeżej bazylii
– 100 g mascarpone z Piątnicy
– 50 g parmezanu
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Gotuj makaron w osolonej wodzie o minutę krócej, niż należy.
Wlej na patelnię oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i zmiażdż je. Duś przez 5 minut, po czym dopraw solą i pieprzem. Nałóż wstążki makaronu na patelnię i wymieszaj. Dodaj mascarpone z Piątnicy, a następnie jeszcze raz wymieszaj.
Przełóż danie na talerze. Posyp tartym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Buon appetito!
Wykonanie 20 minut.
Więcej przepisów znajdziesz TU