Składniki (na 2 porcje):

– 200 g makaronu tagliatelle 

– puszka pomidorów

– 3 łyżki oliwy

– 2 ząbki czosnku

– kilka gałązek świeżej bazylii

– 100 g mascarpone z Piątnicy

– 50 g parmezanu

– sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Gotuj makaron w osolonej wodzie o minutę krócej, niż należy.

Wlej na patelnię oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i zmiażdż je. Duś przez 5 minut, po czym dopraw solą i pieprzem. Nałóż wstążki makaronu na patelnię i wymieszaj. Dodaj mascarpone z Piątnicy, a następnie jeszcze raz wymieszaj.

Przełóż danie na talerze. Posyp tartym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Buon appetito!

 

Wykonanie 20 minut.

 

Więcej przepisów znajdziesz TU