Składniki (na 4–6 porcji):

– 1 kg ziemniaków na purée

– 250 g mascarpone z Piątnicy

– łyżeczka gałki muszkatołowej

– 5 pętek surowej białej kiełbasy

– 3 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 3 marchewki

– 500 g mrożonego groszku

– 100 g masła

– 500 ml zakwasu na żurek

– 1 jajko

– sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Przeciśnij je przez praskę, przełóż do miski i połącz z serkiem mascarpone

z Piątnicy. Dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj i odstaw.

 

Na patelni na maśle podsmaż na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną

w półplasterki białą kiełbasę, smaż przez 5 minut. Dołóż marchewkę

pokrojoną w drobną kostkę i duś przez 10 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody.

Następnie zawartość patelni zalej zakwasem na żurek i mieszaj do zgęstnienia,

dopraw solą i pieprzem.

 

Przełóż sos do żaroodpornego naczynia, by utworzył dolną warstwę zapiekanki, zasyp groszkiem

i całość przykryj purée. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut.

Podawaj od razu po upieczeniu. Ma być ciepłe i sycące, kiedy za oknem wieje.

 

Wykonanie: 50 min

 

Więcej przepisów znajdziesz TU