Joanna Komorowska

Ossobuco – gicz cielęca we włoskim stylu

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ossobuco jest daniem rodem z Włoch, a konkretnie z Lombardii. Są to plastry, najczęściej z giczy cielęcej, usmażone i duszone z warzywami, głównie pomidorami, cebulą i czosnkiem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Mięso jest długo pieczone na niewielkim ogniu, przez co potrawa jest bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach. Na koniec duszenia dodajemy startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, która wspaniale wieńczy to kulinarne dzieło. Danie najczęściej podaje się z gremolatą. Zapraszamy po aromatyczny i przepyszny przepis na ossobuco cielęce. 

Składniki:

  • cielęcina  8 plastry

  • marchewka  6 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler naciowy  3 gałązki

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • passata pomidorowa  500 ml

  • białe wytrawne wino  250 ml

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  6 szt.

  • cytryna  0.5 szt.

  • olej  40 ml

  • sól  10 g

  • pieprz  5 g

Ossobuco – gicz cielęca we włoskim stylu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki: marchew, pietruszkę oraz cebulę i czosnek obieramy, myjemy i osuszamy. Wraz z selerem naciowym kroimy w kostkę. Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę z połowy.

  • Krok 2:

    Gicz cielęcą z kością: myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy 30 ml oleju i smażymy mięso z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni.

  • Krok 3:

    Smażenie: warzywa przekładamy na patelnię po mięsie, dodajemy resztę oleju i smażymy 3–4 minuty. 

  • Krok 4:

    Duszenie: przekładamy kolejno: mięso, wino, passatę, liście laurowe, ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 110 minut. Po tym czasie nakłute mięso powinno być delikatne. Na koniec dodajemy do ossobuco skórkę ze startej cytryny.

Porady

  • Ossobuco najczęściej podaje się z gremolatą. W jej skład wchodzą posiekane drobno: czosnek i natka pietruszki oraz starta skórka z cytryny, sól i pieprz, ewentualnie odrobina oliwy. Całość jest wymieszana. Posypujemy nią danie. Tradycyjnie gremolatę wzbogaca się o posiekane jajka.
  • Mięso możemy podać polane gremolatą w formie sosu ze zmiksowanej natki pietruszki z sokiem cytrynowym, czosnkiem i olejem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksowana na jednolity krem stanowi również idealny dodatek do ossobuco wołowego. 
  • Ossobuco cielęce idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią lub surówką z buraczków. W wersji włoskiej możemy podać je z np. szafranowym risotto.
  • Kawałki mięsa można otoczyć w mące pszennej i tak usmażyć. Dzięki temu uzyskamy bardziej zagęszczony sos. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne